Посланикът на ЕС в Судан е една от жертвите на

...
Посланикът на ЕС в Судан е една от жертвите на
Коментари Харесай

Борел: Посланикът на ЕС в Судан е бил нападнат в дома си

Посланикът на Европейски Съюз в Судан е една от жертвите на насилието, заяви почитан чиновник от Брюксел късно през вчерашния ден. Европейски Съюз е показан в североизточната африканска страна от ирландския посланик Ейдън О`Хара.

От няколко дни в Судан се водят боеве сред армията и паравоенните Сили за бърза поддръжка, които водят война за надзор над страната. Двете страни водят война между тях с тежка артилерия, танкове и бойна авиация.

Дипломат №1 на Европейски Съюз Жозеп Борел съобщи, че посланикът е бил " атакуван " в резиденцията си. Той не даде детайлности за характера на нападението, нито за причинителя или причинителите.

Борел също по този начин не посочи дали посланикът е потърпевш, макар че дипломатически източници в Брюксел обявиха, че О`Хара е добре и не е бил ранен.

Най-малко 185 души са починали, а 1800 са ранени в боевете в Судан, заяви медиаторът на Организация на обединените нации Фолкер Пертес посредством видеоконференция в Ню Йорк. В столицата Хартум не престават яростните конфликти по множеството мостове, към интернационалното летище и военния щаб, сподели Пертес.

Освен в Хартум и Омдурман за конфликти се оповестява и в други огромни градове, измежду които и Няла, столицата на провинция Южен Дарфур и втори по население град в Судан.

Всъщност напрежението е сред началника на суданската войска и в действителност президент на Судан Абдел Фатах ал Бурхан и заместникът му Мохамед Хамдан Дагало (Хемети) - командира на Силите за бърза поддръжка и това напрежение в последните дни есскалира в тежък открит спор.

Вашингтон и Лондон приканиха за неотложно прекъсване на огъня в Судан. Хемеди е разговарял с държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън по телефона. Обсъдихме неотложни въпроси, заяви самият Хемеди в Туитър, съобщи Ройтерс.

" Ще проведем още един диалог за продължение на разговора и работим ръка за ръка, с цел да изковем по-светло бъдеще за нашите народи ", сподели Хемеди. Той към този момент прикани интернационалната общественост да се намеси против това, което той назова " закононарушенията на суданския военачалник Абдел Фатах ал Бурхан ".

Антъни Блинкен изрази " сериозна угриженост " за цивилното население на Судан в обособени диалози с ръководителите на суданската войска и съперничещите й паравоенни Сили за бърза поддръжка, заяви чиновник на Държавния департамент.

Блинкън подчертал отговорността на двамата генерали, Абдел Фатах ал-Бурхан и Мохамед Хамдан Дагало, да обезпечат сигурността на невоенни лица, в това число дипломатически лица и филантропични служащи, сподели служителят.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР