Посланикът на ЕС в Северна Македония Дейвид Гиър предупреди в

...
Посланикът на ЕС в Северна Македония Дейвид Гиър предупреди в
Коментари Харесай

Посланикът на ЕС в Северна Македония: Брюксел ще иска и реформи от Скопие

Посланикът на Европейски Съюз в Северна Македония Дейвид Гиър предизвести в изявление за македонската телевизия " Телма ", че конституционните промени няма да са последното искане към Северна Македония, тъй като Съюзът ще упорства страната да организира и промени. На въпрос дали включването на конституционните промени в преговорната рамка е отворило " кутията на Пандора " посредством засягането на двустранни въпроси, Гиър уточни, че страна, която желае да се причисли към Европейски Съюз, би трябвало да има добросъседски връзки и те се залагат в преговорната рамка на всички.
" В преговорния развой има нещо, което е обозначено като добросъседски връзки, и то се отнася за всички страни, които желаят да се причислят към Европейския съюз. Какво значи това? Да няма дискриминация към общностите в страната, които принадлежат към други нации, и генерално да имате положителни връзки с вашите съседи. Става дума за реализиране на забележими резултати и гаранции, че договорите, като този от Преспа и този за добросъседство и другарство с България, би трябвало откровено да бъдат приложени. Това е друго от двустранните въпроси, които се отнасят до историята и интерпретацията на културата и идентичността, които не би трябвало да бъдат част от този развой ", сподели дипломатът.
Гиър не счита, че европейските страни желаят наново да отварят контракт, който към този момент е реализиран с преговорната рамка, нито България би желала ревизирането му, а ключът, по думите на посланика, е в партиите в Северна Македония.
По-рано специфичният делегат на Берлин за Западните Балкани Мануел Сарацин съобщи в изявление за Българска национална телевизия, че немското държавно управление поддържа промени, които плануват включването на българите в конституцията на Северна Македония.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР