Поскъпват доставките на частните куриерски фирми. Причината са промени в

...
Поскъпват доставките на частните куриерски фирми. Причината са промени в
Коментари Харесай

Слагат ДДС върху пратките на частните куриери

Поскъпват доставките на частните куриерски компании. Причината са промени в закона за пощенските услуги, които ги задължават да наложат Данък добавена стойност върху пратките. Единствено, освободена от налога остава държавната компания „ Български пощи”. Решението провокира недоволството на сектора, оповестява Нова телевизия.

Промяната в закона контролира разликата сред типовете пощенски действия. „ Универсалната услуга съставлява пакет от действия, които би трябвало да бъдат изпълнявани при избрани условия. Тоест доставката да бъде през цялата година, до всички обитаеми места на територията на България, цената да бъде поносима”, съобщи Деян Дънешки- основен изпълнителен шеф на „ Български пощи” ЕАД.

Заради това, че би трябвало всички в страната да имат достъп до такава услуга, страната дотира „ Български пощи”. Компенсациите държавното сдружение към този момент ще получава предплатено.

„ До момента компенсацията се изплащаше с две годишно забавяне. Негативите, които ни основава са свързани с това, че огромна част от парите, които сме изхарчили ги получаваме с огромно забавяне. Това е все едно Вие да си получавате заплатата след 2 години”, сподели още Дънешки.

От сектора обаче реагираха остро на измененията. В позиция до медиите една от куриерските компании - „ Еконт-експрес” декларират, че се основава обстановка за нелоялна конкуренция, закъснение в развиването на пазара и отрицателни последствия за клиентите.

„ Български пощи” не ще са, а те са освободени и все още от налог Данък добавена стойност. Фирмите, които правят отчасти универсалната пощенска услуга не са освободени, те го дължат и към момента”, сподели Станислав Иванов от ГЕРБ.

„ Частните куриери сега са в доста преференциална обстановка. Те имат за цел да вършат дъмпинг и да конкурират националния оператор”, разяснява Дора Янкова от Българска социалистическа партия.

От сектора отвръщат, че третирането на една компания със специфични правила на свободен пазар е рисково събитие за пазара и неговите консуматори. Очаква се повишаването на пощенските услуги при частните компании да е с 20%, каквато е и ставката на налога добавена стойност у нас.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР