Посетителите на зоологическата градина в Мемфис, щата Тенеси, се сбогуваха

...
Посетителите на зоологическата градина в Мемфис, щата Тенеси, се сбогуваха
Коментари Харесай

Зоопаркът в Мемфис се сбогува с панда, която ще бъде върната в Китай

Посетителите на зоологическата градина в Мемфис, щата Тенеси, се сбогуваха с огромната панда Я Я на прощално празненство, проведено във връзка връщането й в Китай, съобщи Асошиейтед прес.

С отпътуването на животното се поставя завършек на 20-годишното съглашение за отдаване чартърен с Китайската асоциация на зоологическите градини, с помощта на което Я Я пребиваваше в Мемфис. Около 500 души участваха на прощалното празненство, на което имаше проява и на възпитаниците на локално учебно заведение по кунг фу " Тенеси хепи ".

Пандата Я Я е родена на 3 август 2000 година в Пекин. Към нея в Мемфис по силата на контракта за наем се причисли и мъжкият образец Лъ Лъ, роден на 18 юли 1998 година Той обаче умря през февруари преди плануваното завръщане на двойката в Китай.

От зоопарка в Мемфис споделиха, че Я Я евентуално ще се върне в родината си в края на месеца. Оттам допълват, че пандите са били доста значими за планове, свързани с запазване на популацията, а също по този начин са помагали на хората да се срещнат с част от китайската просвета.

Средната дълготрайност на живота на огромните панди в дивата природа е към 15 години, а в плен доживяват и до 38 години. Десетилетия наред се поставят старания за запазване на типа от изгубване в дивата природа. Благодарение на това броят на животните, които в избран миг бяха по-малко от 1000, се усили до над 1800 в дивата природа и в плен.

Организации за отбрана на животните приветстваха връщането на Я Я в Китай, като обявиха, че пандите страдат в зоопарковете. Оттам обаче са безапелационни, че това е погрешна информация. 

Президентът и основен изпълнителен шеф на зоологическата градина в Мемфис - Мат Томпсън, дефинира Лъ Лъ и Я Я като " две от най-разглезените животни на планетата ".

В зоопарка беше открита и паметна плоча на починалия мъжки образец, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР