Посетителите на сайтове ще могат да плащат удобно символични суми

...
Посетителите на сайтове ще могат да плащат удобно символични суми
Коментари Харесай

Въвеждат микроплащания за съдържание в браузърите


Посетителите на уеб сайтове ще могат да заплащат комфортно алегорични суми за наличието, което четат (снимка: CC0 Public Domain)

Отвореният план Chromium , на който стъпват най-популярните браузъри в света, ще се снабди с функционалност за микроплащания в поддръжка на уеб страници те за наличие . Потребителят ще заплаща автоматизирано, когато преглежда или чете информация .

Разработчиците на Chromium са съществено ангажиране в основаването на система за автоматизирано заплащане на уеб страници за четене или гледане на наличие. В този случай самият консуматор няма да прави нищо, всичко ще се случи автоматизирано и без присъединяване на притежателя на уеб страницата.

След пускане на системата, притежателят на уеб страницата ще може да получава пари от посетителите без посредничеството на рекламодатели, заяви The Register. За това е належащо еднократно конфигуриране на електронен портфейл, който ще бъде вграден в кода на браузъра.

Всичко работи благодарение на технологията за уеб монетизация (WM), която разрешава на потребителите на наличие да заплащат на притежателите на уеб сайтове без последните да вършат спомагателни старания. Технология не е нова в интернет сферата и можеше да работи още през 90-те години, само че защото всяко заплащане се пресмята в микроцентове, се оказа стопански неизгодна.
още по темата
Сега, когато трафикът към уеб страниците и потребителите, които сърфират в интернет, се усили доста, технологията може да се трансформира в нова стъпка в развиването на уеб плановете за наличие, оказвайки им забележителна поддръжка.

Електронният портфейл в Chromium работи с инструмента Open Payments API, а достъпът се обезпечава посредством протокола GNAP, в тази ситуация операторът са услугите Gatehub и Fynbos. Собственикът на уеб страницата ще би трябвало да напише няколко реда тагове в секцията на кода. Потребители, които имат електронен портфейл, обвързван с Chromium, ще могат автоматизирано да възнаградят притежателя си с чисто алегорично заплащане за работата му.

Не единствено Chromium демонстрира интерес към технологията за уеб монетизация (WM). Разработчиците на Apple и Гугъл също я разпространяват в своите браузъри, само че Mozilla към момента изостава в това отношение. Не е ясно по кое време системата за заплащане ще стартира да работи, защото доста неща зависят от настройките за сигурност, мащабируемостта и надеждността, както и от размера на комисионната за превод на пари.

Най-вероятно, откакто всички проблеми бъдат позволени, „ микроплащанията ” ще могат изцяло да заменят „ абонаментите ” за наличие и това може да се случи още тази година.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР