Посетителите на Амстердам скоро може да забележат автономни плавателни съдове

...
Посетителите на Амстердам скоро може да забележат автономни плавателни съдове
Коментари Харесай

Амстердам тества роболодки за каналите

 mymotto
Посетителите на Амстердам скоро може да виждат самостоятелни плавателни съдове с размерите на дребна кола, които тихо плават античните канали, превозвайки пасажери или превозвайки артикули и боклук.

Това ще бъде електрическият Roboat, по-привлекателно име от " самостоятелно плаващо транспортно средство " за план, който скоро би трябвало да стартира тестови пътувания. Целта на плана е да се подобрят транспортните благоприятни условия в претъпкания град.

 Амстердам тества роболодки за каналите
© Reuters

" Имаме доста огромен пътен трафик и тапи, доставки за електронна търговия и логистика задръстват дребните улички в града ", сподели Стефан ван Дайк, шеф по нововъведения в Института за авангардни разработки в Амстердам, който проектира и създава Roboat с Масачузетския софтуерен институт (MIT).

" В същото време имаме доста вода под намерено небе в каналите... Затова разработихме самоуправляващ се, самостоятелен транспортен съд - с цел да помогнем с логистиката в града, а също и да придвижваме хора. "

 Амстердам тества роболодки за каналите
© Reuters

След четири години тествания с по-малки версии и усъвършенствания на концепцията производителите демонстрираха първите два функционални и в естествена величина роболодки в сряда. Едно от първите тестови приложения на начинанието ще бъде за непрестижната, само че значима, задача: събиране на отпадък.

Работата нормално се прави от камиони за боклук, само че те съставляват не са безвредни по тесните улици в града и предизвикват тапи. Вместо това роботите, ситуирани на брега, ще работят като плаващи контейнери за отпадък, като се връщат назад към базата, когато се изпълнят.

 Амстердам тества роболодки за каналите
© Reuters

Градът, който поддържа плана, обмисля места за пилотен план за събиране на отпадък, който стартира при започване на идната година, сподели Ван Дайк. Роботите ще би трябвало да бъдат свързани цифрово с ръководството на водния трафик в града, с цел да се избегнат конфликти, само че Ван Дайк сподели, че едно огромно преимущество е, че не се нуждаят от водачи и " виждат " както през нощта, по този начин и денем.

" Така че можем да използваме и нощта, с цел да събираме боклуци и да внасяме строителни материали в града, до момента в който да вземем за пример разходката с лодка е по-активна денем ", споделя той. Това води и до по-добро систематизиране на водния трафик.

Техническите детайлности за Roboat са на, в това число потенциала на батерията и безжичната система за зареждане.



Под ватерлинията той наподобява ненапълно като извърнат с главата надолу въздушен дрон: две витла, предна и задница, и две тласкащи устройства от двете страни на носа, му разрешават да маневрира бързо, и да дебаркира толкоз гладко, че би засрамило множеството капитани.

Лазерни " очи ", GPS системи на носа и кърмата и голям брой камери в профил оказват помощ за позиционирането. Програмирането на Roboat се прави с компютри на брега.

 Амстердам тества роболодки за каналите

Все още не е позволено на прототипа да влиза в естественото водно придвижване на града с пасажери. Но в по-дългосрочен проект междинният размер и четвъртитата рамка на кораба с тегло 1200 кг може да се употребява за модели за пасажери, отпадък и превоз. Той е създаден по този начин, че няколко Roboats да могат да се свързват дружно.

Съединяването на Robats ще отвори благоприятни условия за повече приложимост за еднократни мотиви, сподели Ван Дайк. Такива са основаването на плаваща концертна платформа, краткотраен мост, сглобяване на шлеп или, в морски версии, за образуване на кръг от роботи, които да оказват помощ за ограничение нефтен разлив.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР