Португалското предложение се опира на проекта на преговорна рамка, предложен

...
Португалското предложение се опира на проекта на преговорна рамка, предложен
Коментари Харесай

Скопие: Португалското предложение е македонски език за ЕС

Португалското предложение се опира на плана на преговорна рамка, препоръчан от Европейската комисия, параграфът за македонския език да остане, както е сега -. В него е планувано едностранно изказване на България във връзка с тяхната позиция, съобщи през днешния ден вицепремиерът по европейските въпроси на районен съд Македония.

По отношение на изявлението на държавния секретар по европейските въпроси на Португалия Ана Паула Закариаш Димитров изясни, че през вчерашния ден е имал доста диалози с Лисабон и с представители на Португалия и по-конкретно на председателството. От там, съгласно него, са показали, че става въпрос за " изключителна некомпетентност " и са уверили, че изявлението „ не отразява по никакъв метод позицията на Лисабон, която остава в сходство с португалското предложение ” и даже е било изразено страдание в тази връзка.

„ Въпросът за македонския език за нас е главен. Ние нямаме мандат даже да си помислим да преговаряме за това. В Европа ще влезем само в частта македонски народ, несъмнено, като македонци, които приказват македонски език. Запазваме си правото да го пазиме почтено, без значение какви изказвания ще има - през днешния ден или в бъдеще. Лично за мен това беше много тъпо изявление ”, акцентира Димитров в отговор на журналистически въпрос.
 Македонският вицепремиер: районен съд Македония е готова за влизане в Европейски Съюз Македонският вицепремиер: районен съд Македония е готова за влизане в Европейски Съюз
Македонският вицепремиер Никола Димитров счита, че няма по-подготвена страна от неговата, за започване на договаряния за участие в Евр...

Запитан за реакцията на Скопие на това изявление, вицепремиерът отговори, че измежду обществото постоянно има комплициране във връзка с дипломатическите реакции при сходни мотиви.

При дипломатическата връзка е значимо да изразите ясно позицията си, да изразите неодобрение, да изразите митинг. „ Всичко това беше направено няколко пъти през вчерашния ден ”, акцентира Никола Димитров.

Той повтори позицията на държавното управление, че македонският език е една от главните характерности на идентичността на македонския народ. Той е интернационално приет и кодифициран със своите неповторими специфики и е вписана в персоналната карта на Северна Македония в Организация на обединените нации. Македонският език е израз на неприкосновеното право на македонския народ на самоопределяне и достолепие.

В плана на преговорната рамка на Европейската комисия в един параграф е записано, че цялото европейско законодателство ще бъде преведено на македонски език и че страната ще би трябвало да има задоволителен брой преводачи по време на приемането на районен съд Македония за член на Европейски Съюз.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР