Португалия е обхваната от горски пожари, с които се борят

...
Португалия е обхваната от горски пожари, с които се борят
Коментари Харесай

Португалия поиска помощ от ЕС заради тежки горски пожари

Португалия е обхваната от горски пожари, с които се борят над 3 хиляди пожарникари, съобщи Българска телеграфна агенция. Страната изиска помощ от Европа, с цел да се оправи с пожарите, които заплашват да обзет нови територии, оповестява Ройтерс.

Министърът на вътрешните работи Констанса Урбану де Соуза сподели, че страната е изпратила искане за помощ от Европа късно нощес поради опасенията, че високите температури и мощният вятър през идващите дни могат да усилят броя на пожарите. Искането е за противопожарни самолети и огнеборци и е част от европейския механизъм за съдействие в битката против пожарите.

Службите за незабавна помощ оповестиха за 268 избухнали пожара в събота - най-високият брой за един ден тази година, като 6 500 пожарникари ги потушават. В централния окръг Куимбра, както и в 4 по-малки общини в региона, е оповестено изключително състояние.

Над 140 хиляди хектара гори са изгорели това лято в Португалия, което е над три пъти повече от междинната стойност за последните 10 години, сочат данните на Европейски Съюз.

Същевременно Франция също страда от огнени стихии. Около 2 100 хектара земя беше опустошена от пожари в южната част на страната от четвъртък насам, а на остров Корсика изгоряха 2 хиляди хектара. В почивните дни 1200 пожарникари и спасители се бориха с горските пожари.

Огнищата в континенталната част на Франция са овладени, само че на остров Корсика не престават да горят и потушаването им изисква много старания. На острова са били евакуирани близо хиляда поданици и туристи. Няма потърпевши или жертви.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР