Портрет на 10-месечния княз Борис от най-известният портретисти в Европа

...
Портрет на 10-месечния княз Борис от най-известният портретисти в Европа
Коментари Харесай

Портрет на княз Борис като бебе продаден за 8400 лири

Портрет на 10-месечния княз Борис от най-известният портретисти в Европа в края на XVIII век Филип де Ласло бе продаден за 8400 лири от " Кристис ".

Той е рисуван в Зимния замък в Евксиноград по поръчка на цар Фердинанд. Бил е за подарък от Фердинанд за майка му принцеса Клементина. Фердинанд бил огромен фен на цветята, като негова е била концепцията престолонадследникът да бъде с венец в ръцете.

Розите пък били знак на живота и хубостта. Портретът е маслен, като е подписан Laszlу P/1894./XI/Euxinogrаde. Художникът е направил също по този начин портрети на Фернинанд и брачната половинка му Мария-Луиза. Това е била първата му кралска поръчка и му дава старт в кариерата. Филип Алексиус де Ласло е роден в Будапеща като Фюльоп Лауб.

Прочува се, когато се мести в Лондон. Там крал Едуард VII даже го прави притежател на Кралския Викториански медал, което му дава право да носи купата сър. Рисувал е папи, крале, принцове и принцеси и даже американският президент Калвин Кулидж. Правил е портрет на сегашната британска кралица Елизабет II през 1933 година, както и на нейния татко Джордж VI.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР