Поройните дъждове през последните часове в Испания предизвикаха хаос и

...
Поройните дъждове през последните часове в Испания предизвикаха хаос и
Коментари Харесай

Наводнения в Испания предизвикаха хаос и взеха жертви

Поройните дъждове през последните часове в Испания провокираха безпорядък и предизвикаха гибелта на минимум един човек. Десетки домове са наводнени, отцепени са цели квартали, чиито улици са под вода, прекратени са железопътни и електропреносни мрежи, разрушени са аграрни постройки и е унищожена селскостопанска продукция.

Германски екскурзиант се е удавил на Балеарските острови, а различен е в болница в сериозно положение. Автономният район, дружно с Арагона, Каталуния, Навара и Ла Риоха не престават да са изложени на огромен риск поради проливните дъждове. В каталунския град Алканар за три часа паднаха 252 литра на квадратен метър, което е повече от половината от преваляванията за една година.

Премиерът Пере Арагонес се срещна незабавно с кметовете от района и разгласи бедствено състояние. Търсят се доброволци, които да оказват помощ при разчистването на затрупаните улици и разрушените къщи. В провинция Толедо Гражданската армия избави 37 души, в това число двама французи. В Гуадамур поройните дъждове влачеха коли и постройки по пътя си. Стотици жители са евакуирани от домовете си и са настанени краткотрайно в безвредни хотели. В Навара дъждовете са съпроводени от мощни ветрове и градушка. Над 7 000 души в страната са без ток, а компанията-доставчик " Ендеса " /Endesa/ работи по отстраняването на повредите.

Властите приканват хората, които са останали по домовете си, да не слизат на долните етажи и в мазетата, а да останат на високите етажи поради продължаващата заплаха от нови наводнения. Тревога за дъжд и стихия към момента има в 13 самостоятелни райони.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР