Порочните договори за текущ ремонт и зимно поддържане продължават да

...
Порочните договори за текущ ремонт и зимно поддържане продължават да
Коментари Харесай

Снегорините и валяците затънаха в КЗК

Порочните контракти за настоящ ремонт и зимно поддържане не престават да работят към този момент трета година. Комисия за защита на конкуренцията комфортно анулира прекратяването на поръчките тъкмо при започване на зимния сезон. В резултат АПИ удължи договорите с изпълнителите за зимно поддържане, подписани от служебния кабинет.
Първият сняг провокира " снежен апокалипсис " и още веднъж повдигна въпроса за готовността на страната за зимно поддържане и разчистване на пътната мрежа. Това в действителност е част от постоянните контракти, с които Агенция " Пътна инфраструктура " зарежда огромните строителни компании. Всяка от тях поема отговорността да чисти в съответната област, за която има контракт.

Това значи, че когато падне снегът, цялата налична техника е в подготвеност и всички по веригата - от възложителя до изпълнителя, си свършат работата, тъй че да обезпечат дейностите по зимна поддръжка и да обезпечат на данъкоплатеца успокоение, че ще стигне там, за където е тръгнал. Или че ще има ток да вземем за пример, тъй като и екипите на енергото би трябвало да могат да се придвижват.

Това, което даже и най-дълбокият сняг не може да скрие обаче, е хаосът в зимното поддържане, а и цялото настоящо поддържане на пътищата в България. За поредна зима почистването на републиканската пътна мрежа се реализира, с цел да може въобще да се случи. Причината е елементарна - снегът е най-хубавият другар на пътния картел: пътищата би трябвало да бъдат почистени, с цел да може стопанската система и хората да се движат. А това значи още пари, още изключителни контракти и още неизясненост за по-късно. Промяната на модела е блокирана в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и по този начин е към този момент над 3 години. Промяна може да има най-рано за идната зима.
Реклама
Само преди месец Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) удължи " спешните контракти " за зимно поддържане, подписани от служебното държавно управление на Гълъб Донев. Тези контракти предходната година бяха подписани от министър Иван Шишков като компромис за една зима, до момента в който не се възложат новите огромни пътни контракти за поддръжка. Година и едно държавно управление по-късно нищо не се е трансформирало, нови контракти няма, а обстановката е все по този начин спешна.
Комисия за защита на конкуренцията като черна дупка
Принципно зимното поддържане е част от огромните контракти за пътна поддръжка на 28-те области в страната. За финален път такива контракти бяха подписани при държавното управление на ГЕРБ. Още първият длъжностен кабинет - на Стефан Янев, ги приключи. Същите контракти ".

Те имаха големи пороци - съществени пътни поправки се разпореждаха като настоящи, по този метод се заобикаляше Законът за публичните поръчки, а изплатената в последна сметка стойност неведнъж надвишаваше оповестената планирана такава. Настоящият районен министър Андрей Цеков даже водеше анкетна комисия,

Оттогава насам има 8 опита за нови контракти. Комисия за защита на конкуренцията прегледа всички осем опита и игра основна роля в множеството, с цел да бъдат забавени или отхвърлени. Смяната на държавните управления, на министрите, шефовете на АПИ и на сезоните караше тези прословути поръчки да се отдръпват и пускат отначало, само че.
Реклама
Последният подобен опит беше на министър Цеков, който първо спря поръчките, пуснати от предходния кабинет на Гълъб Донев, тъй като служебното държавно управление експресно и посредством отстраняването на съвсем всички участници класира претендентите по тях в последния си работен ден. След това Цеков разгласи нови 7 поръчки на стойност малко под милиард лв. и увери, че те ще бъдат предоставени по нови правила и транспарантно.

Малко по-късно, на 14 септември, не изключително изненадващо комисията анулира решението на новия кабинет за анулация на поръчките на предходния длъжностен. Мотивът е " по правомерност ". " Комисия за защита на конкуренцията анулира това преустановяване, а Министерство на регионалното развитие реши, че няма да апелира решението пред Върховния административен съд, а ще ги прекратим още веднъж, тъй като имаме задоволително учредения за това и го направихме ", уточни за " Капитал " Андрей Цеков.

Така АПИ още веднъж ги приключи през октомври и в този момент Министерство на регионалното развитие чака ново решение на Комисия за защита на конкуренцията по проблема. Междувременно, отново през октомври, Комисия за защита на конкуренцията спря и новите пуснати поръчки, които също се апелират от компаниите, които вземат участие в предходните състезания. " Това решение също не го обжалвахме, тъй като има преюдициален спор и нова поръчка може да се развие тогава, когато е завършил разногласието по миналата ", разясни министър Цеков. " За нас като възложител най-ефективно би било да приключим първо този спор и тогава да продължим нататък. "
В дебрите на обжалването
Така на процедура излиза, че и настоящата, и зимната поддръжка на пътищата е блокирала в Комисия за защита на конкуренцията, която е известна като инструмент на въздействие на Делян Пеевски и Бойко Борисов и която продължава да е ръководена от Юлия Ненкова - някогашен кадър на Столичната община от времето, когато Борисов беше кмет, и майка на депутата от ГЕРБ Александър Ненков.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР