Порнографията може да създаде комплекс за цял живот. Гледайки в

...
Порнографията може да създаде комплекс за цял живот. Гледайки в
Коментари Харесай

Д-р Радосвета Стаменкова: По-добре сексуално образование отколкото самообразоване с порно |

„ Порнографията може да сътвори комплекс за цялостен живот. Гледайки в наедрял проект някакви размери, а след това гледайки себе си от горе надолу – подрастващият юноша едва ли се изпълва с оптимизъм по отношение на себе си. След сесиите си с младежи ги оставяме да ни задават въпроси – къде очевидно, къде на листче скрито, къде след това уединено. Два въпроса се срещат най-често: на каква възраст е добре да се стартира половият живот и какъв брой е добре да бъде размерът на пениса. “

Това съобщи доктор Радосвета Стаменкова, изпълнителен шеф на Българска асоциация по фамилно обмисляне и полово здраве (БАСП), в предаването „ По острието с Калоян Константинов “.

„ На първия въпрос верен отговор няма. Не може да кажеш на 17 година, 8 месеца и 9 дни. Трябва да се стартира тогава, когато си узрял физически, само че и душевен. Да имаш нужната информация, с цел да го направиш безвредно и да е с човек, на който имаш доверие. Колкото до втория въпрос, нормално младежите чакат да чуят, че размерът няма значение. Всъщност размерът няма чак толкоз огромно значение. Има колорит разлика “, изясни Стаменкова.



Срамният секс

Според нея у нас битува нездравословното схващане, че всичко, обвързвано със секса, е табу. Това води до замитане на тематиката под килима и нездравословни последствия за младите и подрастващите, които по този начин или другояче са заливани от порнография непрестанно в интернет пространството.

„ Разговорът в българското семейство за интимността е много сложен и постоянно отлаган. Голям позор е това. Дори на езиково равнище е закодирано, че е нещо неприятно, по този начин в българския език половата област се назовава срамна област. За да се случи разговор, би трябвало да има предпочитание и от двете страни. Родителите разчитат на учебното заведение да възпитава децата им. Всъщност учебното заведение би трябвало да си партнира с родителите “, добавя тя.

Д-р Стаменкова посочи, че нещата би трябвало да се назовават с същинските им имена: пенис, вагина, секс, менструация. Не да се измислят умалителни като пипето, пупото и други, които могат да основат комплекси или да изложат децата, в случай че ги кажат измежду хора.

Хубаво е още дребните деца да се образоват по тематиките за раждането и секса, с цел да могат да имат и по-добро схващане като възрастни. Проблемът е изключително сензитивен при ромското население, само че освен при него, акцентира лекарката:

„ Не е добре, когато ти пристигна първата менструация, родителите ти да те спрат от учебно заведение, с цел да те оженят на 14 и да родиш на 15. Добре е най-малко да завършиш приблизително обучение, с цел да си съответен на трудовия пазар и да имаш бъдеще. “

За да помогне на родители и учители в тези неловки диалози, от БАСП оферират безвъзмездни просветителни видеа, готови от експерти.

Порното образова децата ни

В противоположен случай децата по този начин или другояче ще се образоват от видеа, само че този път порно и надалеч непредставителни към действителността.

„ Челният конфликт се получава даже когато детето се разсъни и си отвори телефона. Това, че има магазини, в които се продават неща за възрастни и не се позволяват деца под 18 година – не е задоволително. Не предпазваме никого по този метод “, изяснява доктор Стаменкова и добавя, че половото обучение е една дребна част от цялостното здравно обучение, което не е на изключително високо равнище в България:

„ За да има интерес младежът към кондома, някой би трябвало да стартира диалог с първокласника за какво е значимо да си мием ръцете. Тази година внезапно започнахме да приказваме не какъв брой е значимо да ползваш презервативи, а да си миеш ръцете. Върнахме се в първи клас. Учим се по какъв начин да кихаме. КОВИД-19 отвори други прозорци и сподели на всички какъв брой малко знаем за здравето си. “

Въпреки това младите рядко се интересуват от здравни, политически или обществени тематики. Вместо това ги интересуват музика и така наречен „ инфлуенсъри “. Именно на тях те имат вяра най-вече и получават своята информация. Повечето от тези инфлуенсъри обаче не са наясно със своята обществена отговорност към подрастващата си аудитория. „ Тези хора би трябвало да приказват за здравна предварителна защита. “ Но не го вършат.



„ Всеки изживява себе си като медиа към този момент. Младите хора не четат дълги неща, които са повече от няколко реда. Ако може да е видео с картинки - още по-добре. Много бързо се губи умеенето за четене с схващане и сериозното мислене “, акцентира експертът.

Специалистът приведе и образец за ниските сериозни умения на българите: изследване посочило, че 12% от тях имат вяра, че Земята е плоска. „ 8% от българите са уверени, че Земята е плоска. 4% го подозират. Тези хора имат право на глас, изумително е. “

„ Понякога си мислим, че това, което вършим, е очеизвадно значимо, само че не е по този начин. Налага ни се да обясняваме, че Бил Гейтс не е зложелател номер 1 на тутраканската селищна система, че не желае да ни пороби и направи стерилни посредством 5G, че имунизацията за КОВИД-19 няма да ни чипира “, изяснява изпълнителният шеф на БАСП.

Агресия към другите

Фалшивите вести, слабата дарба за четене с схващане и сериозна мисъл са измежду аргументите в българското общество да се показва експанзия към другите:

„ Невежеството поражда експанзия. Когато хората не се познават едни други и нямат основа на правилата си – вземат решение, че проблемите им се вземат решение, когато бият и насилват по-слабите. Няма значение дали са полови или етнически малцинства. Може да са и последователи на различен футболен тим, да са от различен град. Стига се до експанзия, която в случай че не бъде туширана, ще избуи и ще набере мощ. Да се бият другите е урок от историята, който в никакъв случай не научаваме. Настъпваме историческата мотика непрестанно “, показва доктор Стаменкова.

Цялото общество би трябвало да взе участие в образованието и възпитанието на децата: родители, учители, страна, интернет консуматори. Една от аргументите българчетата да са на челни места по ранен секс, приложимост на опиати, алкохол и цигари е неприятният наставнически образец и абдикиралите от отговорност страна и гражданско общество:

„ Сексуалният дебют е на 16 година у нас, което не е проблем. Проблем е, че в множеството случаи се случва без защитни средства, много постоянно под въздействието на алкохол и психоактивни субстанции. Много е мъчно да послушаш майка си, когато ти споделя „ не пуши “, до момента в който държи цигара в ръка. Или когато татко ти, пиейки дежурната ракия със салата, ти приказва да не пиеш. “

Некадърна или мързелива е страната?

Според доктор Стаменкова държавните институции доста желаят, само че нямат предпочитание да вземат верните ограничения и да изработят тактика по фамилно обмисляне и полово обучение (част от по-широко здравно такова). Причината е, че хем са мързеливи, хем некадърни.

Проблемът с раждането на българчета обаче не е толкоз сериозен. Истински значимата тематика е раждането на деца вътре в България:

„ Раждат се българчета, само че не в България. Голяма част от репродуктивния ни капацитет е отвън страната. Тези хора ще се върнат, в случай че имат социална и държавна поддръжка. Но няма да стане с еднократна парична помощ при раждане. Ще стане, когато кандидатстването на детето им за детска градина към този момент не е по-трудно в сравнение с влизането в Кеймбридж. Или когато имат съответен достъп до опазване на здравето “, безапелационна е доктор Стаменкова.

Тя е съгласна, че измежду обществото ни навлиза мода да нямаш деца, само че тя ще отмине. Важно е да се има поради, че да имаш дете също не е някакъв тип мода. Това е отговорност:

„ Децата не са самоцел, брошка и метод да си чешем егото. Не е единствено да го родиш, а да го отгледаш, възпиташ и дадеш поддръжката, да му дадеш първичния подтик да си разтвори крилете. “

Още мнения и изявленията от „ По острието “ може да чуете във и.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР