Поредно престижно арт събитие трасира пътя към предстоящото откриване на

...
Поредно престижно арт събитие трасира пътя към предстоящото откриване на
Коментари Харесай

Изложбата на НХА "70 години плакат и визуална комуникация" гостува в Бургас през февруари

Поредно влиятелно арт събитие трасира пътя към идното разкриване на филиал на Националната художествената академия в Бургас, първи и единствен отвън столицата. Това е изложбата " 70 години Плакат и образна връзка ", която можете да разгледате в дните от 1 до 26 февруари в Културен център " Морско казино ", зала " Ал. Г. Коджакафалията ". Официалното разкриване ще бъде на 8 февруари от 18:00 часа, в наличието на посетители от НХА.

Експозицията включва над 40 плаката на преподаватели и студенти - някогашни и сегашни. Това е второто събитие, което съпътства откриването на филиала в Бургас. Първото беше изложбата " 120 години НХА. Ректорите " през май предходната година. Тя включваше произведения на двадесет и петима ръководители на Академията.

Началото на компетентност " Плакат и образна връзка " в НХА се слага през 1947 година с откриването на първото ателие по афиш с учител Борис Иванов. Скоро по-късно специалността е наречена " Приложна графика ", а по-късно " Плакат ". През 1956 година, посредством конкурс за доцент по афиш, в специалността идва Александър Поплилов - оставил зад себе си повече от 30 випуска свои ученици, които дефинират образа на българския афиш и приложна графика в идващите десетилетия. През 2003 година с прибавянето на " образна връзка " към наименованието " Плакат " се уголемяват и обрисуват сферите на приложение и бъдещите направления в развиването на специалността.

Съхранила университетския дух и обичаи, компетентност " Плакат и образна връзка " в НХА продължава да бъде най-притегателното просветително и артистично пространство, оформящо забележителна част от актуалната образна просвета.

На 9 февруари в Бургас ще се проведат и срещи - съвещания на преподаватели от Академията с възпитаници от бургаските и районни учебни заведения, отдадени на идното разкриване на образователната година в бургаския филиал.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР