И това лято 28 плажа във Варненска област остават без

...
И това лято 28 плажа във Варненска област остават без
Коментари Харесай

Липса на спасители и на концесионери - много плажове във Варна може да останат неохраняеми

И това лято 28 плажа във Варненска област остават без концесионери. За най-посещаваните от тях Областната администрация ще обезпечи спасители до края на сезона. Вече е оповестена е социална поръчка за водноспасителна активност, като срокът за подаване на офертите е 29 май.

Една от аргументите за неналичието на интерес към плажовете, които се отдават на концесия или чартърен, са измененията в наредбата за водноспасителната активност. Изпълнението ѝ усилва неведнъж разноските за здравно обслужване на плажа. Трудно се намират и спасители, оплакват се концесионери.

" Липсата на фрагменти при нас е също толкоз сериозен проблем. Налага се да търсим и спасители. Даже не открихме спасители от други страни. На някои от линиите ще има хора, които са на възраст 60-65 години, че даже и до 70-годишна възраст ", сподели Андрей Василев, представител на концесионерите на варненските плажове.



Областна администрация във Варна търси спасители за 10 от най-посещаваните неохраняеми плажове в района. На всеки от тях ще има избавителен пост с двама спасители. Осигурени са 430 000 лв. за обезпечаването на тези плажни линии.

" Беше отправено питане към БЧК каква е обезпечеността за един избавителен пост, надлежно условията какъв брой спасители да има, какво включват техните разноски ", изясни Милен Иванов, основен специалист в Областна администрация – Варна.

На градския плаж във Варна ще има спасители и медици.

" Подготовката върви с разчистване на пясъчната линия, заравняване и отделяне на платени и свободни зони, които хората могат да посещават. След 24 май плажът ще бъде отчасти обезпечен с здравно обслужване и водно избавяне ", сподели Андрей Василев.



През това лято чадър и шезлонг ще костват с лев повече от предходната година.

" Тази година предвиждаме цените на чадърите и шезлонгите да бъдат 6 лв.. На места, където има зони направени с кревати и шатри, ще са с по-високи цени ", уточни Василев.

На градските плажове не се плануват нови атракции. Концесионерите споделят, че се усещат ощетени, тъй като цените, на които оферират своите услуги, не са обвързани с показателя на инфлацията, за разлика от концесионните такси, които се актуализират всяка година.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР