Поредният епизод от поредицата Истории от Олимпийските игри ни отвежда

...
Поредният епизод от поредицата Истории от Олимпийските игри ни отвежда
Коментари Харесай

Очаквайте епизод 21 от поредицата Истории от Олимпийските игри в неделя от 13:15 ч. по БНТ 1

Поредният епизод от поредицата " Истории от Олимпийските игри " ни води още веднъж към Игрите на ХХIV Олимпиада в Сеул през 1988 година, които са първите след 12 години и два протеста, които срещат великите сили на спортната сцена.

Българските участници печелят 35 медала, от които 10 са златни, и подреждат страната ни на влиятелното 5 място в класирането по народи.

Епизод №21 от предаването " Истории от Олимпийските игри " ни показва още трима от героите за България в корейската столица - неповторимите Йорданка Донкова, Весела Лечева и Борислав Гидиков.

През август 1988 година Йорданка Донкова прави сериозна поръчка за златото в Сеул, поставайки нов международен връх в бягането на 100 метра с трудности за дами с време 12.21 секунди - достижение, което остава неподобрено в продължение на идващите 26 години. Месец по-късно именитата ни българска лекоатлетка покорява и олимпийския връх в Република Корея, триумфирайки безапелационно в дисциплината с нов олимпийски връх - 12.38 секунди.

Най-голямата наслада в спортната пукотевица за страната ни в Сеул 1988 носи златният орден на Таню Киряков на 10 м револвер, само че няколко дни по-рано Весела Лечева се окичва със сребро в дисциплината 50 м пушка от три позиции след доста мощно показване във финала: " Това е може би най-изстраданият сребърен орден на олимпийски игри ", споделя след време най-успешната ни състезателка на пушка през ХХ век.

Турнирът по повдигане на тежести на Игрите в Република Корея, за жалост, остава в българската история с допинг абсурда, който непосредствено стопира няколко щангисти от опцията да се борят за златния орден. Въпреки това обаче няма какво да спре Борислав Гидиков по пътя му към олимпийския връх, който той покорява по безапелационен метод с шест сполучливи опита в категория до 75 кг. Роденият в Пазарджик щангист победи с дуел от 375 кг и по този метод стига до най-големия триумф в своята кариера, откакто година по-рано е станал и международен първенец: " На стълбичката вдигаш ръце и сълзите потеглят ", напомня си Гидиков.

Гледайте поредицата " Истории от Олимпийските игри " към този момент в неделя от 13:15 ч. по Българска национална телевизия 1 и от 19:45 ч. по Българска национална телевизия 3!



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР