Поредните разкрития на прокуратурата за Къро, Цветан Василев и останалите

...
Поредните разкрития на прокуратурата за Къро, Цветан Василев и останалите
Коментари Харесай

Случаят с Митко BIRD-а е тест за медийната среда в България

Поредните разкрития на прокуратурата за Къро, Цветан Василев и останалите заговорници и компроматите им, петнят и четвъртата власт   

За публицистиката споделят, че е четвърта власт. Нейна задача е с изключение на да осведоми, да търси отговори, да подлага на критика, да влиза в най-тъмните кътчета на политическите интриги, икономическите схеми,  даже в безкрайните глъбини на незаконния свят.

Нормално е на всички места по света публицисти да се срещат и да беседват с представители на престъпния контингент, неведнъж даже с риск за личния си живот. Не е обикновено обаче публицисти да влизат в загадка завера с незаконния свят, тъй като тогава един кореспондент става съизвършител на незаконния профсъюз.

Такъв наподобява ще се окаже казусът с  Димитър Стоянов от „ проверяващия “ уебсайт BIRD.bg., който последните разкрития на прокуратурата от ден на ден слагат в ролята на пощенска кутия на задкулисието.

Само преди месец чухме по какъв начин „ Митко BIRD-а “ си приказва с Красимир Каменов-Къро - като чиновник с шеф. Журналистът на процедура се отчиташе на известния престъпен необут, станал в това време и задочно обвинен като гарант на показното ликвидиране на някогашния служител на реда Любомир Иванов, осъществено през март 2022 година в столичния кв. „ Лозенец “. Днес разбираме по какъв начин „ Митко BIRD-а “, този път изписан като „ Митко Бивол “, си споделя наздраве с Дилиян Георгиев, различен от незаконния сговор, сложил си за цел компрометирането на магистрати и тяхното следващо елиминиране.   

Разбрахме и по какъв начин тъкмо работи незаконната група с водещи ръководители Цветан Василев, Пламен Бобоков, Красимир Каменов-Къро и техни помагачи, румънеца Овидиу Семенеску от Цюрих, Дилиян Георгиев, Тони Иванов-Парфюма, Калин Едрев и още веднъж „ Митко BIRD-а “, прочут още и като „ Митко Бивол “. Действат като едните употребяват големите си финансови благоприятни условия, с цел да наемат лобисти, които от своя страна да заливат публични институции от Брюксел до Вашингтон с компромати, подпомагани от медии-бухалки и съмнителни видове, в чиито домове полицията открива кокаин.

И към този момент е ясно - ролята на Димитър Стоянов не е да отразява заговора, той на процедура е част от него. Видно е от записите, от непрекъснатите мнения по негов адрес на самия Красимир Каменов.

Способна ли е българската публицистика да премине през своята Голгота? Къро, известна мутра от най-ранните години на Прехода, приказва по телефона като „ подрежда “ основен прокурор, магистрати, служители на реда и така нататък, дава инструкции да се погрижат за Боян, приказва за „ проверяващия публицист “ с малко име Митко. Каква е разликата сред Боян и Митко? Първият, става известно е Боян Табаков, обвинен като помощник при убийството на Любо Полицая. Вторият, убива, само че с думи, когато петни репутацията на институции и заговорничи в изработката на компромати против публични представители на страната.

„ Той е публицист, кво ще му създадат “, споделя Къро, давайки най-точната диагноза на положението на публичните процеси у нас. За поръчителя наподобява работата на журналиста е да прави безобразия и даже неща на ръба на закона, тъй като несъмнено си мисли, че се употребява с имунитет. Да, само че в случай че престъпиш закона, може и да се водиш публицист, само че към този момент си и от другата страна, най-малкото евентуален обвинен.

В новата информация, публикувана в петък сутринта от прокуратурата, има още един подробност. Потвърждават се изцяло съмненията, че предколедното писмо на един американски конгресмен – Уорън Дейвидсън, с което от финансовия министър на Съединени американски щати се желае санкционирането на основния прокурор Иван Гешев, в действителност е сътворено от Цветан Василев и неговите хора като Дилиян Георгиев. Как другояче да си разбираем, че Дилиян и Митко разполагат с текста най-малко 6-7 часа, преди въобще конгресменът да го е разгласил в обществените мрежи. Как по този начин един Дилиян от София знае какво е писал член на Конгреса на Съединени американски щати на финансовия министър на Съединени американски щати, в случай че той не е взел участие в правенето на черновата.

Всъщност, това стана известно съвсем неотложно и в случай че забелязвате към този момент четири месеца няма никаква реакция от управляващите в Щатите. Пълно безмълвие пази и Уорън Дейвидсън, евентуално надълбоко съжалил, че е разрешил да бъде използван в схемата на заговорниците.

Участието на журналиста Димитър Стоянов в един клуб по ползи с хора, обвинени в обезпечение на убийства, източване на четвъртата по величина българска банка, в схеми за импорт за рискови боклуци,  за които от дълго време цел №1 е отстраняването основния прокурор, е неприятна, само че значима вест за българската публицистика. Защото никой не би желал да дели една специалност с хора, които употребяват публицистиката за прикритие на престъпния си уклон.

Ако допуснем, че всяко стадо си има черни овце, а и съвсем няма отрасъл, в който да няма „ гнили ябълки “, то посочването им и прочистването на българската публицистика от тях е просто наложително. Защото с изключение на правото да осведоми и да знае, публицистиката има задължението и да образува публично мнение, да бъде справедлива и почтена, да бъде фактор в всекидневието на хората. Затова и сега няма право да мълчи за случая с Димитър Стоянов от BIRD, в случай че още претендира да е четвърта власт. В противоположен случай ще стане още по-трудно за в действителност честните и самостоятелни публицисти да отрекат изказванията на редица европейски и международни организации, че българската медийна среда е овладяна и окончателно отровена от зависимости.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР