Поредни предсрочни парламентарни избори изглеждат все по-вероятни след свалянето на

...
Поредни предсрочни парламентарни избори изглеждат все по-вероятни след свалянето на
Коментари Харесай

Предсрочните избори изглеждат неизбежни, а първата възможност е през септември

Поредни предварителни парламентарни избори наподобяват все по-вероятни след свалянето на държавното управление на Кирил Петков, а най-ранната реалистична дата за това се обрисува 25 септември, сочат неофициалните мнения от главните парламентарни сили. Според поръчките досега възможностите за нов кабинет в границите на това Народно заседание са по-скоро теоретични и партийните централи към този момент считат периодите за изчерпването на конституционната процедура и разискват импровизирано подобаващите дати за привикване на избор.

Изчисленията демонстрират, че в случай че процедурата бъде измината в нормалното движение - без прекомерно бързане, само че и без ненужно закъснение, този парламент евентуално ще отиде в историята в края на юли. Така ще има сигурно време да одобри законопроекти, посочени като предпочитани - актуализацията на бюджета с помощи поради икономическата рецесия и законопроекти, от които зависи приемането на средства по европейския проект за възобновяване и резистентност. Това се обрисува и срокът, в който кабинетът " Петков " ще остане на власт, въпреки и в оставка, преди да бъде завещан от длъжностен.

По Конституция след вота на съмнение министър-председателят би трябвало да внесе оставката на държавното управление в Народното събрание. В Брюксел през днешния ден Кирил Петков съобщи, че ще го направи в понеделник сутринта (27 юни). Според конституционалисти формален документ би трябвало да има, само че не е належащо оставката да се гласоподава, защото се приема, че с вота на съмнение Народното събрание на практика лишава мандата за ръководство, който е дал на Министерския съвет при избирането му.

След това президентът е длъжен да даде начало на нова конституционна процедура по лъчение на кабинет, която включва три опита в границите на настоящото Народно заседание. Първата стъпка е да свика съвещания с парламентарните групи преди да връчи мандат за сформиране на ново държавно управление.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР