Поредна седмица за смисъла на свободата и ужасът на войната,

...
Поредна седмица за смисъла на свободата и ужасът на войната,
Коментари Харесай

Под знака на войната в Украйна - акценти от седмицата

Поредна седмица за смисъла на свободата и ужасът на войната, на посрещане и приютяване на бежанци, на помощ и съпричастност. Седмица, в която се лутахме сред розови уверения и действителни ограничения.

18-ти ден от началото на войната в Украйна, без пробив в дипломацията, над 2 милиона бежанци и нестихваща интернационална и родна съпричастност и протекция. Хиляди българи не стопират да подаряват за майките и децата на Украйна, а доброволци не стопират да оказват помощ - кой с каквото може.Чрез акцията на Българския червен кръст в помощ на Украйна до момента са събрани над 3 милиона лв., тонове храни и хигиенични материали.

В страната ни към този момент има над 33 хиляди украински бежанци, само че се чака броят им фрапантно да нарасне. Институциите постепенно, само че славно се задвижиха, само че области към този момент предизвестиха за компликации при скупчване на бежанци.

Войната в Украйна и резултатът върху родната стопанска система се оказа водещият акцент на отминаващата седмица. Нарастваща инфлация, изтънял български джоб и все по-големи ограничения пред препълнените другояче витрини на магазините. Резки нараствания на цената на олиото до 7 лв. на литър провокира острата реакция на властта.

Над 200 инспекции в 200 обекта извърши Комисията за отбрана на потребителите, а рано сутринта на съботния ден страната ни осъмна с дълги опашки за олио на цена 2,99 лева за литър пред магазините на огромна комерсиална верига. Промоцията провокира нервност, вълнения и интервенция на полицията. Стигна се и до драматичен случай - възрастен мъж умря на опашка в Бургас. Заради напрежението с евтиното олио вицепремиерът Корнелия Нинова свика незабавна среща в икономическото министерство с производители на олио. Констатацията след срещата в откъс на Нинова: " Има олио да залеем цялата страна! ".

Инфлацията обаче ще пораства и ще стопява приходите и спестяванията, предвиждат икономисти. Държавата стартира да се презапасява със зърно. Грижата за хляба вървеше ръка за ръка с грижата за горивата. Властта публично разгласи, че няма да поддържа наказания против Русия, които са неизгодни за страната ни.

За православния свят започнаха Великденските пости, в чест на приближаващия " Празник на празниците " - Възкресение Христово. Великият пост е време за молебствия и смирение.

В седмицата, в която посрещнахме най-женския празник - 8-март, още две бебета на украински бежанки проплакаха на бъгларска земя. В лечебните заведения в Казанлък и в Силистра се родиха две момченца с вярата, която носи новия живот.

Целия преглед може да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР