Поредна рокада в БДЖ!За два месеца закъсалият държавен жп превозвач

...
Поредна рокада в БДЖ!За два месеца закъсалият държавен жп превозвач
Коментари Харесай

Даниела Везиева стана шеф в борда на БДЖ

Поредна рокада в БДЖ!

За два месеца закъсалият държавен жп транспортьор се снабдява с четвърти подред ръководител на Съвета на шефовете. Новият титуляр на поста е Даниела Везиева, която бе длъжностен министър на стопанската система във второто държавно управление на Стефан Янев, научихме от.

На поста тя размени сегашния министър председател Кирил Петков през септември, когато той дружно с Асен Василев реши да се явява на изборите на 14 ноември 2021 година, които след това завоюва с "Продължаваме смяната ".

Трудоустрояването на Везиева наподобява много необичайно. От биографията на тогавашната активистка на партията на Меглена Кунева ДБГ излиза наяве, че тя няма какъвто и да е опит в транспортния бранш, а още по-малко в железниците.

По време на мандата си в Министерство на стопанската система Везиева ще се запомни главно с два абсурда - казусът със странните назначения в ДКК и с съмненията, че е преписала наготово личния си докторат.

Срещу Везиева в Министерството на образованието бе подаден сигнал за плагиатство в дисертационния ѝ труд.

Това е следващият случай, с който Комисията по академична нравственос се зае, само че за първи път това се случи на настоящ министър.

От текста на сигнала до МОН ставаше ясно, че за четирима от докторантите с теоретичен началник Венелин Терзиев, който към този момент е обект на инспекция от Комисията по академична нравственос, има сигнали. Това бяха настоящият длъжностен министър на икономикатаДаниела Везиева, зам.-ректорът на Висшето учебно заведение по агробизнес и развиване на районите Екатерина Арабска, ръководителката на квалификационния център в Русе Преслава Димитрова и сътрудника на Терзиев от русенската болница „ Канев “ и Военната академия Марин Георгиев.

Сигналите са подадени от хабилитирани лица.

От 180 страници дисертация на Везиева на тематика „ Разработване на ефикасни модели за създаване на потенциал за обществено предприемачество в България “, 171 от тях са преписани от други създатели и източници. Това прави 95% плагиатство. Останалите 9 страници са заглавие и пролог.

Везиева изясни обвиняванията против нея с офанзива против ДКК.

"Не съм сюрпризирана, че съм упрекната в плагиатство след офанзивата, която беше за ДКК (Държавната консолидационна компания), моята позиция за ДКК и целия ми труд в границите на първия и втория длъжностен кабинет. Това си е чисто политическа офанзива с съвършен тайминг във връзка с всичко, което се случва в страната ни ", сподели тя след подаването на сигнала за плагиатство против нея.

Според Везиева "атаката " идвала от хора, които очаквали тя да бъде поканена за министър и в постоянния кабинет.

"Всичко това приказва, че моделът, който беше и се опитваме да променим, не желае това да се случва това. Мен ме изненадва по-скоро, че се разяснява плагиатство за труд, написан с теоретичен началник. Като за плагиатство може да бъде упрекнат докторант единствено от научния си началник ", сподели Везиева.

Тя бе безапелационна, че не е плагиатствала и че не е обезпокоена от инспекцията в МОН. Везиева изясни и че по време на следването си е работила с трима научни ръководители.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР