Поредицата от урагани е основната причина 2017 г. да влезе

...
Поредицата от урагани е основната причина 2017 г. да влезе
Коментари Харесай

Рекордните $135 млрд. разходи за застрахователите са донесли природните бедствия през 2017 г.

Поредицата от урагани е главната причина 2017 година да влезе в историята като годината с най-големи застрахователни вреди. Тройката " Харви ", " Ирма " и " Мария ", както и събития като земетресението в Мексико са предизвикали опустошения по застраховани обекти, които евентуално ще бъдат оценени на 135 милиарда $, предвижда Munich Re.

Според най-големия осигурител в света, като се прибавят и вредите по незастраховано имущество, сумата наближава 330 милиарда $.

Единствената по-скъпа за застрахователния бизнес година е 2011 година Тогава земетресението Тохоку в Япония донесе на промишлеността разноски от 354 милиарда $.

Миналогодишните вреди от естествени бедствия са съвсем два пъти по-големи от междинния индикатор за миналите 10 години, който е 170 милиарда $. Разходите за застраховани обекти са три пъти по-високи от междинните 49 милиарда $ за 2008 - 2017 година

От Munich Re показват още, че са записали 710 естествени произшествия, засягащи съществено застрахователите, а това е много над средногодишните 605 събития.

През 2017 година естествени бедствия са лишили живота на към 10 000 души. Това е малко повече от 2016 година, само че изрично доста по-малко от междинните за десетилетието 60 000 души.

Торстен Йеворек, отговарящ в борда на компанията за презастраховането, разяснява: " Макар обособените събития да не може непосредствено да бъдат свързани с смяната в климата, специалистите ни считат, че такива образци за рисково време ще зачестяват. " Според него трите урагана, минали съвсем един след различен през западната част на Атлантическия океан, както и тежките наводнения в Южна Азия демонстрират какво ни следва.Една от аргументите за рекордните разноски поради естествени бедствия е, че забележителна част от вредите са в Съединени американски щати. През 2017 година делът на тази страна се е нараснал до 50% при дълготраен междинен индикатор от 32%. Ако се вземе тежестта на Северна Америка, делът на региона скача до 83%.

Тук се пада и най-разрушителното събитие - ураганът " Харви ", стоварил се в края на август на атлантическия бряг на Тексас и задържал се над региона дни наред, заливайки всичко с непрекъснати дъждове. Сценарият на застрахователите за сходно събитие е сочел, че то може да се случи по-рядко от един път на хиляда години. С към 85 милиарда $ " Харви " е най-скъпото злополучие за годината.

Ураганът " Ирма " обаче е най-скъпото събитие за бранша - застрахователните разноски от него са към 32 милиарда $.

Значителни вреди са способни да провокират и пролетните талази от торнадо и градушки в Съединени американски щати, всяка от които е предизвикала по 1 милиарда $ загуби.

Един от парадоксите, за които описват от Munich Re, е по какъв начин изобилните зимни превалявания в Калифорния са частично отговорни за опустошителните пожари през лятото. Когато избуялата от тях растителност изсъхне, тя се трансформира в рисково количество материал за горене, захранващ големи пожари и през декември. Заради бушуването им в региони с голям брой застраховани обекти единствено през октомври разноските за застрахователите са към 8.5 милиарда $.
В Европа главното естествено злополучие за застрахователите са се оказали ниските температури през април, нанесли загуби на фермерите. Пораженията за реколтата - изключително тази от плодове - са разнообразни в обособените региони, само че тук-там доближават 50%.

От Munich Re предизвестяват, че поради измененията в климата сходни феномени може да зачестят - релативно топло начало на пролетта, последвано от студове, унищожаващи покълналото. За 2017 година вредата от пролетния мраз е към 3.3 милиарда евро (3.6 милиарда долара), от които единствено 600 милиона евро са в застраховани градини.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР