Поредица от срещи, интересни емоции и преживявания белязаха посещението на

...
Поредица от срещи, интересни емоции и преживявания белязаха посещението на
Коментари Харесай

Поредица от срещи, кучето Адел и лодки – как премина посещението на Дейвид Камерън у нас

Поредица от срещи, забавни страсти и прекарвания белязаха визитата на английския външен министър Дейвид Камерън в България .

Рано сутринта министър председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел посрещнаха Камерънв Министерския съвет, съобщи Дарик.

„ С Дейвид Камерън, който е човек с голям опит, с голям взор в дълбочина на политическите процеси и на международната сцена, и в Европа , и на Балканския полуостров обсъдихме тематики от съвместен интерес, с акцент върху войната в Украйна и проблемите с миграцията “, съобщи министър-председателят акад. Николай Денков по време на общия брифинг на тримата.

Премиерът посочи, че акцент на срещата е била и ролята на войната в Украйна и помощта, която би трябвало да се обезпечи. „ Споделяме мнението, че украинските войски се бият за бъдещето на Европа и това не е народен въпрос, а подобен който ще предопредели историческите събития в Европа и на международната сцена през идващите години и десетилетия “, сподели още акад. Денков.

Премиерът уточни, че диалозите с лордКамерънса били изключителни потребни и биха могли да има дълготрайни позитивни последствия във връзка с някои от концепциите, които са били разисквани.

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел също благодари на английския си сътрудник за градивния диалог. Тя удостовери, че България и Обединеното кралство са стратегически сътрудници и съдружници в НАТО и добави, че двете страни споделят общи полезности, търсейки дружно решения за световните и районни провокации. Мария Габриел открои също като акцент на срещата продължаването на взаимната поддръжка за Украйна. “Помощта е финансова, военна, филантропична, дипломатическа и политическа, и ще продължи толкоз, колкото е належащо “, безапелационна бе вицепремиерът. Тя означи, че високо ценим съдействието сред двете страни посредством към този момент осъществени взаимни интервенции, взаимни екипи за следствие в областта на битката с незаконната миграция, киберпрестъпността и трафика на хора, както и поддръжката на Англия за участието на страната ни в Организацията за икономическо съдействие и развиване.

От своя страна ДейвидКамерънизтъкна, че България е значим съдружник в НАТО и стопански сътрудник за Англия . „ Обсъдихме твърдата поддръжка за Украйна, която се бори с противозаконната война. Няма нищо по-важно от позиция на международната и европейската сигурност. България демонстрира солидарността си, както го прави и Англия, в поддръжка на битката против тази експанзия. Разполагаме с стопански, военни и дипломатически благоприятни условия. Единственото належащо в този момент е политическа воля от страна на страните, които поддържат Украйна ", сподели още лордКамерън. Външният министър на Обединеното кралство поздрави страната ни за напъните за енергийна диверсификация и отхвърли от съветски газ.

Сигурността на Европа е отговорност пред всички страни на континентаи единствено дружно можем да пазиме нашия общ дом - към този извод се обединихме с министъра на външните работи на ВеликобританияДейвид Камерън, заяви ръководителят на ГЕРБ Бойко Борисов в своята персонална страница във Facebook.

" Двамата разговаряхме за общите ни благоприятни условия за поддръжка на Украйн асрещу съветската военна експанзия ", добави той.

Като сътрудници в НАТО България и Англия постоянно са имали интензивно съдействие в областта на сигурността. С Камерън разговаряхме и за повишението на интензитета на двустранните връзки сред нашите две страни, написа Борисов.

" Запознах английския външен министър и сприоритетите на евроатлантическото болшинство в българския парламентза идващите девет месеца след ротацията в държавното управление. Уверих Камерън, че евроатлантическият фокус на България остава централен приоритет на ГЕРБ ", добави ръководителят на ГЕРБ.

Министърът на финансите Асен Василев и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов срещнаха министъра на външните работи на Англия с резултати от работата на митническите и граничните чиновници по попречване на контрабандата на артикули и трафика на мигранти в подтекста на съдействието сред България и Обединеното кралство.

„ Работим извънредно добре с сътрудниците във Англия. В момента сме пред завършване на междуправителствено съглашение, с което да осигурим 100% сканиране с рентгенова инсталация на българо-турската граница “, разяснява министърът на финансите Асен Василев. Той добави, че все още съдействието сред двете страни е на високо равнище и носи съответни позитивни резултати в региона на секване на незаконното преместване на валута през граница, превозването на надуваеми лодки, употребявани за задачите на незаконна миграция, както и взаимни образования и обмяна на положителни практики сред митническите чиновници и техните английски сътрудници.

„ Борбата с незаконния трафик посредством дребни лодки е измежду главните линии на работа на Министерство на вътрешните работи, в частност на Групово дело „ Гранична полиция “ и Групово дело „ Борба с проведената престъпност “. Със съдействието на Агенция „ Митници “ намерихме решение, въз основата на което имаме опция да откриваме и задържаме сходен тип плавателни средства, мотори и съоръжение “, съобщи министър Калин Стоянов . Той показа визията на английските сътрудници за забележителната взаимна работа – образец за добра процедура и успеваемост поради бързината и качеството на споделяната от страна на България информация.

„ Трябва да работим дружно по провокациите, които заплашват нашата сигурност и благополучие, като да вземем за пример битката с порочния свят на трафикантските групировки и незаконната миграция - единствено с групова решителност тези закани могат да бъдат преодолени ”, съобщи в границите на визитата си в България министърът на външните работи на Англия.

По време на визитата в базата на Специализирания отряд за въздушно наблюдаване на Главна дирекция „ Гранична полиция “, английският външен министър лорд Дейвид Камерън, посланикът на Англия в България Н.Пр. Роб Диксън, министрите Асен Василев и Калин Стоянов, както и шефовете на Агенция „ Митници “ Павел Тонев и Групово дело „ Гранична полиция “ основен комисар Антон Златанов участваха на проява на работата на митнически кучета , в това число кучето Адел , което е дарено от Обединеното кралство и е особено подготвено от английските сътрудници да търси и намира неразрешени субстанции и предмети , в това число гума, употребена за надуваеми лодки. Делегацията прегледа и част от арестуваните лодки , които не дават отговор на европейските стандарти, както и мотори и съоръжения за тях, непозволено пренасяни през границите на страната, с цел да бъдат употребявани в превозването на незаконни мигранти през Ламанша.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР