Поредица от публикации в локални и централни медии последно време

...
Поредица от публикации в локални и централни медии последно време
Коментари Харесай

ТЕЦ „Бобов дол“ изгаря слама неправомерно и застрашава здравето на хората в региона


Поредица от изявления в местни и централни медии последно време основават неправилното усещане, че Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ има издадено позволение да гори пробно плява. Проверка на „ За Земята — достъп до правораздаване “ сподели, че позволение за изгаряне на биогориво, включително и плява, нито на боклуци, на този стадий няма. Това се споделя в известие на организацията до медиите.

На запитването от природозащитните организации от 27 август, Регионална инспекция за опазване на околната среда — Перник отговори, че Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ има настоящо сложно позволение за произвеждане на електрическа сила посредством изгарянето на въглища. Процедурата за издаване на сложно позволение, която ще даде право за изгаряне на биомаса дружно с въглищата, е в ход, само че не е финализирана. Следователно Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ няма право да употребява биомаса и боклуци като гориво, а и не е ясно дали въобще ще получи.
След подаден сигнал, на 13 юли 2018 година Регионална инспекция за опазване на околната среда — Перник са издали акт за определяне на административно нарушаване на топлоцентралата за нерегламентирано потребление на биомаса.

„ Време е ръководството на топлоцентралата да осъзнае отговорността, която има към хората, живеещи наоколо. Намаляването на разноските за гориво не би трябвало да се случва с цената на нечие здраве “, споделя Меглена Антонова от „ Грийнпийс — България “. Случаят с Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ е индикативен, че топлоцентралите на въглища са артефакт от една предходна ера. Те към този момент са стопански неизгодни, а изгарянето на боклуци е последният обезверен опит да продължат да работят. „ Истинското решение обаче е друго — основаване на проекти за поетапно затваряне и насърчаване на нови източници на претовареност за подвластните от въглищната промишленост региони “, акцентира Антонова.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР