Поредица от нерешени проблеми са били заварени от военния министър

...
Поредица от нерешени проблеми са били заварени от военния министър
Коментари Харесай

7 млн. лв. за модернизация на армията потънали във фалирала фирма

Поредица от нерешени проблеми са били заварени от военния министър Тодор Тагарев, откакто е поел поста от предшественика си. Това се показва в известие на Министерството на защитата, в което се обобщава направеното в границите на ръководството на сегашния министър.

Първият най-сериозен проблем е окомплектоването на въоръжените сили с персонален състав, като изключително изострен е той в Сухопътните ни войски.

Това недвусмислено приказва, че политиката по набиране, развиване, задържане, освобождение от работа и обществена акомодация на персоналния състав е неефективна, обобщават от министерството.

От там допълват, че има доста закъснение в подготовката на Трета авиационна база, която би трябвало да одобри самолетите F-16. Съществува базата да не бъде подготвена в период.

В Сухопътни войски не е осъвременен полигон „ Корен “, макар че за плануваните, само че неизвършени работи, предплатено са платени на компания реализатор 7 милиона лв.,
след което компанията е оповестила банкрут, а средствата евентуално ще бъдат изгубени.
От Министерството на защитата показват още, че продължава осъществяването на
подписаните контракти по придобиване на новия военен аероплан F-16, като напъните са
ориентирани в построяването на инфраструктурата на неговата оперативна база.

За нейната подготовка има 85 контракта за планиране, строителен контрол, инженеринг и строително-монтажни работи, включващи 49 обекта.

Резултатите в индустриалното съдействие, контрактувано в пакета по придобиването на първите 8 самолета F-16, са прекомерно скромни, а в контракта за вторите осем самолета изобщо не е планувано такова съдействие, заради което пропущаме обилни софтуерни, индустриални и обществени изгоди за българската стопанска система и общество, показват от министерството.

От известието излиза наяве също, че Военно-окръжната прокуратура е прекратила наказателното произвеждане против длъжностни лица от Военновъздушни сили поради подполковник Валентин Терзиев. Поради изтекла отминалост е невероятно да се търси дисциплинарна и друга отговорност за гибелта на водача, както и за загубата на един изтребител МиГ-29.

За комплексното и дейно решение на тези проблеми и за осъществяване на плануваните в програмата на Правителството ограничения в бранш „ Отбрана “, фокусирахме напъните в няколко предпочитани насоки, в които към този момент можем да отчетем позитивни междинни резултати.

Например, с цел да осигурим развиване на отбранителните качества на Въоръжените сили,
държавното управление съумя да обезпечи повече пари за защита за 2023 година,
а точно 3,473 милиарда лева или 1,88% от упования Брутният вътрешен продукт. Разходите за вложения са над 20 на 100 от общите разноски, което също надвишава заложеното в проекта, регистрират от министерството и показват, че е стихотворец ангажимент разноските за защита за 2024 година и идващите години да са не по-малко от 2% от Брутният вътрешен продукт.

До края на ноември 2023 година ще бъде импортиран и нов план на Програма за капиталови разноски.
За придобиването на многофункционален модулен патрулен транспортен съд
се напомня, че първият подобен към този момент е пуснат на вода и се работи по подписване на контракти за придобиване на нужните муниции за въоръжението на корабите.

По плана за повишение на подвижността и отбраната на персоналния състав от Силите
за специфични интервенции са доставени 94 от всичките 98 контрактувани машини и се работи по интегрирането на тяхната радио-комуникационна инсталация.
По модернизацията на танковете Т-72
не престават приемните изпитвания и следва доставянето и монтажа на радио
информационното съоръжение.

Завършен и открит е Център за ръководство и киберотбрана към Министерството на защитата.

От военното ведомство удостоверяват желанията за закупуването на 198 бронирани машини „ Страйкър “ за потребностите на механизирана бригада на Сухопътни войски. В тази връзка се приготвя план на контракт за придобиване и поддръжка.

В текста, оповестен на уеб страницата на ведомството се показва още:

Извършваме оценка и класиране на офертите за нови трикоординатни радари за системата за противовъздушна и противоракетна защита и следва избор на реализатор на плана.

Ускорихме работата по възобновяване на боеприпасите на Българската войска, според подписания с ВМЗ Сопот контракт. Ускорихме и процеса на придобиване на брегови противокорабни ракетни комплекси.

Във връзка с казуса за окомплектоване на състава на Сухопътните войски е изработен разбор и са набелязани ограничения.

Повишени са заплатите на военни и цивилни чиновници с 10 %, с което отчасти е обезщетена инфлацията, а за 2024 година е заложена индексация на приходите.

Като страна-домакин България е осигурила постигането на начални оперативни качества на Многонационалната бойна група на НАТО на равнище бригада.

Работи се и по построяването на
многонационален дивизионен щаб на българска територия,
който ще бъде детайл от приспособената конструкция на силите на Алианса.

Съвместно с Румъния ще изградим Регионално компонентно командване на Специалните сили. За подсилване на устойчивостта на отбранителната политика и издигане на боеспособността на Въоръжените сили, разработихме и въведохме в деяние нова идея за осведомителна политика на защитата, ориентирана към цялостно, навременно, фактологично и разбираемо информиране на обществото по отношение на всички действия на държавното управление в полза на защитата и националната сигурност.

Това ще способства за противодействието на
съветските дезинформационни акции,
целящи да нанесат ущърб върху боеспособността и мотивацията на Българската войска.

От ведомството показват също, че са удвоени напъните за оказване на всяка допустима поддръжка за Украйна в битката ѝ против съветския агресор.
Правителството е одобрило план на Меморандум за съдействие сред
министерствата на защитата на Република България и Украйна.

Взехме решение за даване на спомагателен пакет военна помощ за Украйна. Около половината от общото количество от тази помощ беше изпратен, а останалата част е в развой на подготовка за изпращане.

В същото време Министерството на защитата оказва нужната логистична поддръжка на Министерство на вътрешните работи за подготовка за изпращане в Украйна на 100-те бронетранспортьора БТР-60ПБ от запасите на Министерство на вътрешните работи според решението на Народно събрание от юли 2023 година

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР