Пореден скандал по оста София-Дубай! В емирството, което е част

...
Пореден скандал по оста София-Дубай! В емирството, което е част
Коментари Харесай

Нова афера в Дубай: Задържаха български златни съкровища в торби и сакове |

Пореден скандал по оста София-Дубай! В емирството, което е част от ОАЕ, е задържана имитация на панагюрското златно богатство за Експо 2020, заяви проверяващият уебсайт bird.bg.

Според информацията вчера митничарите на дубайското летище са задържали членове на българската делегация за ревюто, които са пренасяли в ръчните си багажи имитация на съкровището. То трябвало да краси българския павилион, само че сега е задържано от локалните митници.

Предметите с обща маса към 6 кг. чисто злато не били завършени като експорт на българската митница. За произхода им имало единствено писмо, че не са оригинал и културна полезност. Митниците на ОАЕ са освободили делегацията ни след разпит, само че са задържали предметите, защото е налице нарушаване на митническото законодателство. Де юре е налице противозаконен импорт на 6 кг. от скъпия метал в ОАЕ, показват от bird.bg.

Копието на съкровището се съхранява в НИМ. То е предоставено на Министерството на стопанската система, под чиято шапка е организацията на българското присъединяване в Експо 2020. Оттам обаче пропуснали да оформят златото пред нашите митници с манифест за експорт, което довело до неприятния случай.

Днес от Министерството на стопанската система излязоха с позиция по абсурда. Според нея арестуваните и разпитани членове на българска делегация на летището в Дубай, поради преместването на имитация от Панагюрското и Варненското златни съкровища, не са чиновници на Министерството на стопанската система, а са представители на консорциума, който извършва публичната поръчка, за образуване представянето на България на интернационалния конгрес.

Като координатор на българското присъединяване в Изложението Министерството на стопанската система е оповестило социална поръчка за реализатор и има подписан Договор № 121/13.12 2019 година с ДЗЗД „ България ЕКСПО 2020 “, за обезпечаване на цялостната организация по подготовка, правене на идея и реализиране на присъединяване на Р България в Световното универсално ревю ЕКСПО 2020 Дубай в ОАЕ.

Документите за експорт на съкровищата е трябвало да бъдат направени от компанията реализатор, както от юридическа, по този начин и от финансова позиция. Отговорността за преместването на предметите, както и за цялата галерия е на изпълнителя - ДЗЗД " България ЕКСПО 2020 ", показват от ведомството на министър Даниела Везиева.

Оттам прецизират, че тази значима част от българската експозиция за ревюто писмено не е проучена и готова от страна на изпълнителя в продължение на цяла година и че се е наложило подготовката на документите да се реализира в последните дни преди заминаването.

Министерството на стопанската система ще търси отговорност от изпълнителя, с всички законови благоприятни условия, декларират още от МИ.

Скандалът бе коментиран и от предприемача и политически водач на партия " Българско лято " Васил Божков, който от година и половина е в емирството откакто прокуратурата подгони бизнеса му. Във фейсбук той разгласи, че се съмнява дали става дума за копие или за археологическа полезност.

" Вчера в Дубай бяха задържани 9 кг златни предмети. Начинът на преместване - в сакове и торби, е добре прочут от заграбването на сбирката ми. Освен контрабандата на злато, остава открит въпроса какво са изнесли служителите. Музейните копия и реплики в никакъв случай не се вършат от същия метал и в същия размер като оригинала. Дали не сме очевидци на следващото плячкосване на културно-историческото ни завещание? ", написа Васил Божков в обществената мрежа.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР