Пореден протест срещу намерението за добив на природен газ в

...
Пореден протест срещу намерението за добив на природен газ в
Коментари Харесай

В Генерал Тошево излизат на пореден протест срещу добива на газ

Пореден митинг против желанието за рандеман на природен газ в региона на добруджанската община Генерал Тошево през днешния ден. Този път уредник на митинга са земеделците от района. Днес е и последното публично разискване, след което РИОСВ-Варна ще излезе със мнение за капиталовото желание.

Генерал Тошево
 © Григор Маринов / Българска телеграфна агенция
Преди по-малко от седмица поданици на община Генерал Тошево излязоха на следващ митинг против капиталовото желание за рандеман на природен газ в землищата на 18 села от региона. Протестиращите се опасяват, че технологията за рандеман на газ в региона ще замърси водата и въздуха, а главният занаят в района - земеделието, ще бъде погубен.
Боян Стоянов - аграрни производител: Преди 10-15 години бях във Франция в един аграрни институт и най-после на срещата комерсиалният шеф на института ми сподели следното - аз съвсем няма страна в света, която съм обикалял, само че почва като в Добруджа не съм виждал. Вие не знаете с какво благосъстояние разполагате. И в този момент чувствам, че от нашето райско кътче желаеме да създадем пъкъл.Димитър Господинов: Моите страхове са тази компания „ Русгеоком " приказват нелепости и ще си вършат каквото желаят подземен. Мен ме е боязън, че водата ще се замърси, че добивите ще намалеят и общо взето хората ще изоставен региона.Атанас Атанасов-член на инициативния комитет срещу добива на газ: Първоначално когато създадохме инициативния комитет бяхме единствено 7 души и се събрахме поради страховете си и поради интуицията си, че нещо неприятно ще стане. Днес, когато сме на финалната права, когато сме прочели отчета, сме уверени, че това нещо не трябва да се случва.
От „ Русгеоком БГ " пък споделят, че заплаха за замърсяване на водата и почвата няма.

инж. Димитър Мерачев - основен геолог " Русгеоком БГ ": Газът е в свободно положение, пробива се сондаж, оборудва се, всичко се циментира от външната страна на сондажа, което защищава навлизането на каквото и да е в другите водоносни хоризонти, което е главното терзание на хората.
Кметът на общината Валентин Димитров ще внесе на сесия на Общинския съвет предложение за локален референдум.

Валентин Димитров - кмет на община Генерал Тошево: Ще внесем докладна, с който да се дефинира датата, да се дефинира и бюджетът. Вече сме задвижили процедурата, в подготовка сме. Само по този метод ще се чуе гласът на всички поданици на община Генерал Тошево и ще имаме тежест пред централната власт.
Ако страната даде единодушие на компанията за рандеман на газ, Димитър Господинов пък обмисля да напусне освен района, само че и страната.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР