Поради развитието на медицината, обществото и науката, продължителността на живота

...
Поради развитието на медицината, обществото и науката, продължителността на живота
Коментари Харесай

10 животни с много дълъг живот

Поради развиването на медицината, обществото и науката, продължителността на живота се усилва с всеки минал ден. Все повече хора живеят 100 години. Заболяванията, които преди този момент са били съдбовни, през днешния ден не са нищо повече от стеснение и с появяването на нови технологии доста хора се надяват, че ще могат да удължат живота си. Но до момента в който считаме, че живот до 100 години е прекомерно дълъг, някои членове на животинското царство ни се присмиват. Ето 10 животни дълголетници.

Морски окун

Независимо от обстоятелството, че морският окун (Sebastes aleutianus) се смята за едно от най-дълголетните морски същества, той се подрежда единствено на десето място в този лист. Обикновено живее на дълбочина 170-670 метра под водата в Тихи океан. Покрай долната част на окото му може да има до 10 шипа. Тази риба пораства доста постепенно, става полово зряла доста късно и живее до 200 години. Най-възрастният образец от този тип е на 205 години.

Червен морски таралеж

Червеният морски таралеж (Strongylocentrotus franciscanus) съществува на планетата от 450 милиона години и е най-голямият от всички морски таралежи. Той може да доближи 25 сантиметра в диаметър. Обикновено таралежите остават на едно и също място, заради което са покрити със защитни шипове. Обаче от време на време са групирани и се разхождат (или по-скоро пълзят необикновено бавно) в търсене на храна. Въпреки че те постоянно не доближават 30 години, има екземпляри, които живеят повече от 200 години.

Гренландски кит

Някои учени имат вяра, че гренландските китове могат да бъдат най-старите живи бозайници на Земята. Вярва се, че един кит, наименуван Бада, е живял на 211 години, само че може би е бил на възраст най-малко 245 години. Въпреки че множеството китове умират сред 20-годишна и 60-годишна възраст, други 4 гренландски кита са били на възраст близка до Бада – надлежно на 91 години, на 135 години, на 159 години и на 172 години. В тези китове са открити общо 7 части от харпуни, чиято възраст е не по-малко от век.

Карпи кои

Средната възраст на карпи кои не надвишава 50 години. Въпреки това карпи кои на име Ханако, който починал през 1977 година, бил роден през 1751. Това значи, че той е роден преди Бенджамин Франклин да открие електричество. Живял е по време на подписването на Декларацията за независимостта, претърпял е и двете международни войни и така нататък Неговата възраст се дефинира посредством броенето на пръстените на люспите му, тъкмо както се дефинира възрастта на едно дърво.

Погонофори

Погонофорите (Lamellibrachia luymesi) са уседнали същества, което значи, че прекарват целия си живот на едно и също място. Този необикновен тип се среща основно в северната част на Мексиканския залив. Те живеят на дълбочина 762 метра под вода в студени водоеми с дълбоки води. Погонофорите поддържат симбиотични връзки със сулфидни оксидиращи бактерии, които са единственият им източник на храна. Погонофорите порастват до три метра дължина и могат да живеят в групи от хиляди индивида. Като се има поради, че порастват необикновено постепенно, те могат да стигнат до 250 години.

Европейски стриди

Около 90 % от популацията на европейските стриди (Margaritifera Margaritifera) живее към Скандинавия. Те се смятат за доста здрави същества, които могат елементарно да се приспособяват към измененията в своето местообитание. Европейските стриди не са възпрепятствани от климатичните промени, както и от геоложки, физически, биологически или даже химически въздействия. Въпреки това популацията им непрестанно понижава. Онези, които оцеляват, се считат за най-силни и най-вероятно са оживели при повече от една смяна на екосистемата, защото тези човеци са на повече от 250 години, което ги прави допустимо най-старите същества в Европа.

Сухопътна костенурка

Сухопътните костенурки (Testudinidae) са известни с това, че могат да живеят доста дълго. Средно хубавичко костенурка може да живее до 150 години, само че всичко, несъмнено, зависи от типа на костенурката. Най-старото животно от този тип, известно на науката, е живяло доста повече от 150 години. Адвайта е домакински любим на английския военачалник Робърт Клайв преди да отиде в зоологическата градина в Калкута, където прекарала останалите 130 години от живота си. Костенурката умряла заради цепнатина в черупката. След гибелта й учените направили радиоактивен разбор на черупката и открили, че възрастта й е към 250 години, макар че някои източници сочат 255 години, а други 257.

Океански венус

Океанският венус е тип мекотело, намерено основно към крайбрежията на Шотландия. Както може да се чака, океанският венус се движи малко, зарива се в пясък или тиня и употребява пипалата си, с цел да филтрира храна и О2 от водата. За да не ги изядат, той слиза на надълбоко към морското дъно и живее там дълги интервали от време, без да се нуждае от храна или О2. През последните няколко десетилетия океанските траулери доведоха до понижаване на популацията на венусите с към 50%, защото те също умират от увреждането на техните черупки, което ги прави уязвими към хищници. В резултат на това все по-малко и по-малко океански венуси живеят в преклонна възраст. Тези мекотели могат да живеят до 400 години, а възрастта на най-стария открит образец е 500 години.

Антарктическа гъба

Много хора даже не схващат, че гъбите в действителност са животни. Естествено, гъбите не са доста мобилни същества и някои от тях се движат по-малко от 1 милиметър дневно, тъй че не е изненадващо, че те порастват доста постепенно. Този напредък подсигурява тяхното дългоденствие. Има сред пет и 10 хиляди типа гъби в света и множеството от тях живеят от 3 месеца до 20 години. Антарктическата гъба обаче живее доста по-дълго, а една от откритите от учените, е била на 1550 години.

Медуза

Видовете медузи, наречени Turritopsis nutricula, нямат кой знае какъв необикновен тип. Дължината на новородените е 1 милиметър и те се раждат с осем пипала, до момента в който при възрастните има 90 пипала, а дължината на тялото им е 4,5 милиметра. Тези дребни медузи са били в началото на Карибите, само че в този момент могат да бъдат открити по целия свят. Все отново всичко не е толкоз положително, колкото може да наподобява на пръв взор, тъй като могат да се развъждат. Те са неповторими освен измежду медузите, само че и измежду всички живи същества, които могат да се върнат към юношеството. Тези медузи се раждат и порастват като всяко друго животно, само че когато доближат избрана възраст, те могат да се върнат в стадия на полип и да стартират да порастват отначало. От човешка позиция това би било като че ли 50-годишен мъж се върнал в положение на новородено. Това значи, че тези медузи са евентуално безсмъртни.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР