Поради липса на ученици закриват Езиковата гимназия в Търговище. ПГИЧЕ

...
Поради липса на ученици закриват Езиковата гимназия в Търговище. ПГИЧЕ
Коментари Харесай

Липса на ученици затвори гимназия в Търговище

Поради липса на възпитаници закриват Езиковата гимназия в Търговище. ПГИЧЕ "Митрополит Андрей " не може да осъществя държавния план-прием за четвърта поредна образователна година и това е главната причина за крайната мярка, написа в докладната до Общинския съвет вносителят на предлагането зам.-кметът Рая Матева.

Профилираната гимназия за проучване на непознати езици е разкрита през март 2003 година През първата образователна година тук се образоват 66 възпитаници в три паралелки. През идващите приемът на възпитаници в 8 клас се осъществя сполучливо, като броят им през образователната 2007-2008 година доближава 269 възпитаници.

От образователната 2014-2015 година настава отрицателен развой на понижаване на учениците и няма образувана паралелка в 8 клас. Тази наклонност продължава и през идващите образователни години. Причините са свързани със засилената миграция на фамилиите от града и района в чужбина или в по-големите градове. Значителен е и отливът на възпитаници, искащи да се образоват в профилираните чуждоезикови паралелки на учебното заведение, заради разкрити паралелки с сходен образователен проект в двете общински междинни учебни заведения в Търговище. Тези фактори са причина ПГИЧЕ "Митрополит Андрей " да не може да осъществя държавния план-прием за четвърта поредна образователна година. През интервала с нулев банкет в 8 клас учениците понижават: от 139 през 2014-2015 година до 23 през 20017-2018 година и за 2018-2019 година - няма искащи.

След излизането на резултатите от първи стадий на класиране излиза наяве, че и тази година оповестения държавен план-прием на ПГИЧЕ няма да бъде осъществен. Заради това началникът на РУО-Търговище Елка Станчева издава заповед за закриване на паралелката.

На съображение заповедта на РУО, невъзможността за финансиране на учебното заведение и създалата се трайна наклонност за липса на възпитаници се постанова закриване на образователната институция. Учители няма да бъдат освобождавани, защото до момента те са били титуляри в други учебни заведения и са били лектори в Езиковата гимназия. Директорът се пенсионира, другият непедагогически личен състав е към този момент организиран на работа, посочи за Българска телеграфна агенция Елка Станчева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР