Поради голямото натоварване на сайта, достъпът е временно затруднен. Това

...
Поради голямото натоварване на сайта, достъпът е временно затруднен. Това
Коментари Харесай

Срив в системата на НИМХ заради идващата зимна хала

Поради огромното натоварване на уеб страницата, достъпът е краткотрайно усложнен. Това оповестиха в обществената мрежа Facebook от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Най-вероятната причина е, че доста хора по едно и също време желаят да получат информация какво време ни чака през уикенда, съобщи Пловдив 24.

За 25 ноември 2023 година Национален институт по метеорология и хидрология издава предизвестие за рисково метеорологично време. Червен код за обилни превалявания от дъжд, които бързо ще минават в сняг, формиране на снежна завивка, мощен северозападен вятър, виелици и навявания в планинските елементи от област Монтана, Враца, Велико Търново и в област Ловеч, Габрово и Русе. Оранжев код в останалата по-голяма част от страната, жълт код за област Бургас.



В събота още преди обяд преваляванията ще са от сняг – първо по планините, по-късно към тях и в ниската част на страната. Ще вали в друга степен и интензитет на доста места, без Югоизтока, където се чака дъжд в обилни количества. Снеговалежите ще са интензивни и с струпване в планините, в доста региони на Западна България, в Предбалкана и в Дунавската низина – най-много в Североизтока.

Междувременно ще духа и мощен леден вятър, който ще е причина за навявания, изключително по планинските проходи и в Лудогорието. Поривите ще се усилват в хода на съботния ден и ще са в своята кулминационна точка в неделя. В крайните североизточни региони още веднъж са вероятни ураганни ветрове.

Дневните температури до края на седмицата ще отбележат внезапно намаляване – от пролетния период в петък сред 12 и 17-18 градуса – до зимния диапазон – сред 0 и 5 градуса в неделя. Времето ще се успокои в неделя вечерта. Валежите ще спрат съвсем на всички места с наклонност за мразовита заран в понеделник.

Премиерът Николай Денков разпореди всички регионални управителни незабавно да проведат координационни срещи с общинските управления, регионалните дирекции на " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ", регионалните пътни ръководства на АПИ, регионалните дирекции на " Пътна полиция " и компаниите, ангажирани със снегопочистване. Целта е да се ревизира и удостовери готовността за работа на всички екипи още този уикенд и идните седмици, тъй че обитаемоте места в страната да посрещнат без проблеми зимните условия.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР