Популярността на управляващите е намаляла рязко през последния месец, сочи

...
Популярността на управляващите е намаляла рязко през последния месец, сочи
Коментари Харесай

Рейтингът на Борисов се срина с 6% за месец

Популярността на ръководещите е намаляла внезапно през последния месец, сочи експресен сондаж за началото на парламентарния сезон на организация " Медиана ".

ГЕРБ въпреки всичко продължава да е първа политическа мощ и води на Българска социалистическа партия с 3,5%. Резултатите са 23,6% против 20,1 на 100.

Кризата във властта от последния месец най-сериозно обаче е усетена при " Обединените патриоти ", които са изгубили над 3 на 100 от електоралния си капацитет в границите на месец. Сега те получават 6,6%.

Засега Движение за права и свободи се утвърждава като трета политическа мощ, като събира 9 на 100 поддръжка измежду гласоподавателите.

" Воля " продължава стремително да губи симпатизанти и към този момент е под 2%.

Десните са отвън парламентарния ръб, само че като цялост " Демократична България " (2%), Реформаторски блок (1,6 на сто) и Съюз на демократичните сили (0,6) влизат в Народно събрание, при едно изискване – да се обединят.

Единственият политик от ГЕРБ във властта, чийто рейтинг не се е намалил в последните месеци, е столичният кмет Йорданка Фандъкова . Най-сериозен е ударът върху премиера Бойко Борисов . За месец той е изгубил 6 % от персоналния си рейтинг , зам.-председателят на партията Цветан Цветанов е с минус 3 на 100.

Над половината от гласоподавателите (55%) декларират, че е допустимо да гласоподават за хипотетичните " Партия на Слави Трифонов " и " Партия на президента Румен Радев " .

Ако шоуменът влезе в политиката със своя групировка, към този миг за него биха дали своят вот 29,3%, а в случай че президентът промени на Столетницата и реши да играе соло, получава поддръжка от 41,8 на 100 от гласоподавателите.

" Тези гласоподаватели явно търсят политическа опция вън от главните политически играчи и тяхното държание при едни избори е непредвидимо. В този смисъл изказванията на президента, че едни избори ще възпроизведат съществуващата сега картина, не почиват на познаването на обществено-политическите настройки в обществото ", упорстват социолозите от " Медиана ".

От данните им става видно още, че единствено за три месеца хората, които смятат, че е добре кабинетът да изкара цялостен мандат , са намалели осезаемо . Към момента разликата сред тези, които биха желали цялостен мандат за държавното управление (37%) и искащите то си отиде предварително (29%) е единствено 8 на 100.

Спада и общата оценка на работата на кабинета ( " Среден " – 3.29), като за съпоставяне през май месец тя е била още веднъж " Среден ", само че тогава 3,44.

Намаляват и оптимистичните настройки и се усилва скептицизмът във връзка с непосредственото бъдеще за българина.

" Вероятно, въздействие оказват и упованията за покачването на цените на енергоносителите в зимния интервал ", заключават социолозите.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР