Популярната напоследък хималайска сол съдържа същото количество натриев хлорид като

...
Популярната напоследък хималайска сол съдържа същото количество натриев хлорид като
Коментари Харесай

Проф. Йотов: Полезна сол няма, прекомерната консумация води до хипертония

Популярната в последно време хималайска сол съдържа същото количество натриев хлорид като елементарната сол. А поради йода в нея, морската сол е за предпочитане пред хималайската. Това разкри в изявление за Дарик проф. доктор Йото Йотов, началник на Втора кардиологична неинвазивна клиника при варненската университетска болница „ Света Марина ”. Повод за гостуването му беше Световният ден на хипертонията, който се отбелязва на 17 май.

„ Полезна сол няма, защото всички типове сол съдържат несъмнено количество натриев хлорид, без значение дали става въпрос за морска, каменна или хималайска ”, изясни проф. Йотов. Според него специфичните соли, обогатени с калиев хлорид, са за предпочитане. Калият обаче води до малко по-горчив усет на солта.

България като цяло е страна с доста висока консумация на сол и солени храни. Последното проучване, извършено във Варна, демонстрира, че при междинни правила 6 грама дневно, варненци одобряват приблизително по 13 грама. През зимата тези стойности се усилват поради потреблението на туршии.

Консумацията на сол и солени храни е постоянно срещана при хипертониците. С високо кръвно налягане са към 30 на 100 от българите, или към 2,5 милиона души. Артериална хипертония се среща и при децата, като с високо кръвно налягане са 10-15 % от подрастващите във Варненско. Причината главно е затлъстяването в детска възраст, означи експертът.

В международен мащаб артериалната хипертония е фактор номер 1 за смъртност и неработоспособност. Това е и най-често срещаният здравословен проблем в света. Около 1/3 от популацията на възраст над 18 години имат нараснали стойности на кръвно налягане. Неслучайно към 9,5 смъртни случая в света се дължат на нарасналото кръвно налягане.

Хипертонията е главен рисков фактор за миокарден инфаркт, сърдечна непълнота и мозъчен инсулт. Води и до сърдечна аритмия и бъбречна непълнота. По-рядко води и до слепота, посочи шефът на Втора кардиологична клиника в „ Света Марина ”.

Причината за поява на хипертония в множеството случаи е фамилна обремененост. Наред с генетичния фактор въздействат възрастта и полът, като от хипертония постоянно страдат дами след менопауза.

Затлъстяването и обездвижването са различен рисков фактор за хипертония. Намаляване на телесното тегло с 9 кг може да докара до намаляване на артериалното налягане с сред 4 и 20 мм, уточни проф. Йотов.

Данните с международен мащаб демонстрират, че 30-40 на 100 от хората с високо кръвно налягане просто не знаят за това. Затова то от време на време би трябвало да се мери. При хората на възраст до 45 години това е хубаво да се прави един път годишно. Лицата на възраст 60 и повече години наложително би трябвало да мерят кръвното си един път на няколко месеца, даже в случай че нямат някакви недоволства.

При по-възрастните хора се предлага меренето на кръвното налягане да се прави с апарати с маншет, а не на китката. Не всички апарати, които се продават, регистрират тъкмо. Желателно е да се купуват устройства на сертифицирани производители, предложи експертът. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР