Популационният еколог Уилям Рийс от Университета на Британска Колумбия в

...
Популационният еколог Уилям Рийс от Университета на Британска Колумбия в
Коментари Харесай

Учен направи плашеща прогноза за бъдещето на човечеството

Популационният еколог Уилям Рийс от Университета на Британска Колумбия в Канада е провел изследване, съгласно което човешката популация ще претърпи " фрапантна промяна " преди края на този век.

Това ще е разследване от премахването на доста от " естествените коректори " и неспособността за бързи софтуерни нововъведения, които да обезпечат устойчива консумация на запаси, съобщава Science Alert.

Според учения ресурсите на планетата се изразходват с неустойчива скорост, само че инстинктите ни пречат да решим казуса. Резултатът може да бъде някакъв вид цивилизационен колапс, който да понижи броя на международното население, споделя Рийс.

Според еколога ще останат единствено най-богатите и най-издръжливите общества. " Хомо сапиенс е еволюирал, с цел да се възпроизвежда експоненциално, да се уголемява географски и да употребява всички налични запаси ", написа Рийс в материала си.

" През по-голямата част от еволюционната история на човечеството сходни експанзионистични трендове са били противодействани от " негативна противоположна връзка ". Въпреки това научната гражданска война и потреблението на изкопаеми горива ни разрешиха да осъществяваме цялостния си капацитет за експоненциален напредък. Те нулираха огромна част от резултата на естествените коректори на популацията ", разсъждава ученият.

" Нашата естествена податливост към краткосрочно мислене, която ни е служила извънредно добре в еволюционното ни минало, продължава да ни принуждава да вземем колкото е допустимо повече, когато е разполагаем. Това подхранва несъразмерното ползване и замърсяването. Нещо повече, препоръчаните от нас решения, като прекосяването към възобновими енергийни източници, всъщност не вземат решение проблема с експоненциалния напредък на популацията и в допълнение способстват за непотребното ползване, което върви дружно с него. Въпросът е дали подобренията в технологиите - във всичко - от битката с изменението на климата до увеличението на производството на храни - са в положение да бъдат в крайник с възходящото ни ползване е неговия резултат върху планетата. Ако нововъведенията не могат да обезпечат нужните решения, дефицитът на храна, неустойчивостта на местообитанията, войните и заболяванията ще поправят броя на популацията ", предвижда ученият.

" В най-хубавия от всички сюжети ще извършим безболезнен преход, ръководен по способи, които да предотвратяват ненужното страдалчество на милиони или даже милиарди хора. Но това не се случва - и не може да се случи - в свят, кьорав за личното си усложнение. Човешката популация продължава да пораства с към 80 милиона на година и крайният ѝ пик е доста нерешителен. Подновената " негативна противоположна връзка " може да постави завършек на растежа доста преди популацията да доближи предстоящите от Организация на обединените нации 10,4 милиарда към 2080 година ", приключва Рийс, представен от dir.bg.

Позицията на еколога може да се окачестви, като нео-малтусианска. Това излиза наяве и от материала му, в който той дава за образец, че достигането на популация от 1 милиард хора е лишило 99,9% от човешката история, само че малко повече от 2 века по-късно хората са 8 милиарда.

Английският икономист Томас Малтус е първият декларирал, че човешката популация би трябвало да бъде сложена под надзор. Това става преди повече от 200 години - през 1798 година

Идеите му са подбудени от схващанията, че при започване на 19 век човечеството ще да премине границата от 1 милиард. Очаквало се това да докара до апетит, войни, безпорядък и колапс на цивилизацията. Прогнозите на Малтус обаче не се сбъдват - науката намира способи да увеличи добива на храна и запаси. Въпреки това концепциите на британеца не престават да са известни.

Повече от една трета от 50 неотдавна интервюирани Нобелови лауреати показват " повишаването на населението/влошаването на околната среда " като най-голямата опасност за човечеството. Ръстът в популацията и климатичните промени са счетени за по-опасни от нуклеарната война.

През 2006 година еволюционният еколог Ерик Пианка от Съединени американски щати стана прочут с изказванието си, че " 90% от хората би трябвало да се заличат, с цел да бъде избавена планетата ". Гръмкото му изказване провокира земетресения в научната общественост. С течение на времето говоренето по тематиката се омекотява и възстановява. Само 13 години по-късно над 11 000 учени подписват документ, в който приканват за последователно понижаване на международното население.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР