Кой би могъл да ръководи ООН следващия? Този карибски климатичен лидер кара дипломатите да „скачат“ от вълнение

...
Попитана миналата седмица дали ще се кандидатира за следващия генерален
Коментари Харесай

Попитана миналата седмица дали ще се кандидатира за следващия генерален секретар на ООН, премиерът Миа Мотли от Барбадос вдигна палец, усмихна се и си тръгна. Неофициално обаче хора от ООН казват, че тя е вероятен фаворит.

Процесът на подбор през 2026 г. все още е далеч, но разговорите за това кой е в най-добра позиция да спечели мощната работа вече започнаха.

Исторически е имало географска ротация за позицията, така че изглежда вероятно следващият лидер на ООН да бъде от региона на Латинска Америка и Карибите – и много защитници казват, че е време за жена кандидат, след 78 години само мъже лидери .

В коридорите и задните стаи на централата на ООН в Ню Йорк Мотли е едно от няколкото имена, които се спрягат като вероятни претенденти. Два източника казаха, че бившият колумбийски президент Хуан Мануел Сантос – носител на Нобелова награда за мир – скоро ще започне кампания, въпреки че представител на Сантос отрича това.

Между другото, аржентинският дипломат Рафаел Гроси, генерален директор на Международната агенция за атомна енергия, също е често срещано име в дискусиите за това кой може да наследи сегашния генерален секретар на ООН Антонио Гутериш, както и Алисия Барсена, министър на външните работи на Мексико; Ребека Гринспан, високопоставен служител на ООН и бивш вицепрезидент на Коста Рика; и Мария Фернанда Еспиноса Гарсес, бивш президент на Общото събрание на ООН и бивш министър на Еквадор.

Но това е харизматичният и откровен Мотли, чието име често предизвиква най-голямо вълнение. Въпреки че Мотли все още не е казала, че ще се кандидатира, един дипломат от ООН каза, че „бих скочил нагоре-надолу“ от вълнение, ако го направи.

Ралф Гонсалвес, министър-председател на Сейнт Винсент и Гренадини, съседен остров, каза, че тя ще получи гласа му, ако избере да води кампания.

„Мисля, че от нея би станал страхотен генерален секретар“, каза той, „Каквото и да прави, аз ще я подкрепям.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР