Понятието “работно време означава времето, установено със закон, друг нормативен

...
Понятието “работно време означава времето, установено със закон, друг нормативен
Коментари Харесай

Работно време при дистанционна работа


Понятието “работно време ” значи времето, открито със закон, различен нормативен акт, с групов трудов контракт или самостоятелен трудов контракт, през което служащият или служителят е задължен да бъде разполагаем на работодателя на територията на предприятието или в друго несъмнено от него място .

През това време служащият или служителят реализира разнообразни типове работа и извършва отговорности съгласно специалността, специалността и квалификацията си в сходство с клаузите на самостоятелния трудов контракт, правилника за вътрешния трудов ред на предприятието и груповия трудов контракт. Работодателят е задължен да обезпечава навреме нужните условия за осъществяване на трудовите отговорности.

Работното време е един от измерителите на всеки тип труд и съставлява интервал от време, през който се осъществя трудова активност . То е присъща мярка за редица права и отговорности на служащия или служителя, които са директно или индиректно свързани с количеството положен труд.

Българското трудово законодателство урежда разнородни форми на работно време за обезпечаване на по-гъвкави благоприятни условия за обезпечаване на претовареност, както и с оптимално потребление на опциите за полагане на труд по няколко трудови контракта .

С плануваните промени на трудовото законодателство, уреждащи работата от разстояние, се възнамеряват въвеждането на съответни правила, свързани с регулирането на работното време в този режим на работа. Какви са те и по какъв начин ще се ползват, дава отговор доктор Тодор Капитанов, специалист по трудово право.

 istock istock

Предлагат се промени, свързани с отчитането на свършената работа и контрола на работното време. Регламентира се, че работното време на служащия и служителя, който прави работа от разстояние, се открива в самостоятелния трудов контракт в сходство с условията на Кодекса на труда, груповия трудов контракт и правилника за вътрешния трудов ред в предприятието.

Изрично се изисква при образуване на работното време да се съблюдават откритите в закона минимални размери на междудневната и седмичната отмора . Запазва се правото служащият или служителят, който прави работа от разстояние, самичък да провежда своето работно време (при съблюдаване на уговореното работно време и плануваните в Кодекса на труда почивки), тъй че да е разполагаем и да работи във времето, в което работодателят е в информационна връзка с трети лица . Тези промени подсигуряват правото на отмора в сходство с общите условия на трудовото законодателство, като се резервира опцията за еластичност при организацията на работата от страна на служащия или служителя.

С предлаганите промени не се анулира условието фактически отработеното време да се отразява ежемесечно в документ по пример, одобрен от работодателя . В този случай служащият или служителят, който прави работа от разстояние, носи отговорност за достоверността на данните. Предвид все по-масовото потребление на осведомителни системи за организация и отчитане на работата се регламентира различна опция фактически отработеното време да се регистрира и посредством автоматизирана система.

По този метод се дава опция за понижаване на административната тежест като отчитането на отработеното време няма да изисква попълване на обособен документ от служащия или служителя и надлежно обработването на информацията от работодателя, а за това ще е допустимо да се употребяват осведомителните системи .

В този случай работодателят е задължен при поискване да даде на служащия или служителя, който прави работа от разстояние, достъп до данните в системата за отработеното от него работно време . Създава се сигурност за служащия или служителя, който ще има информация за регистрираното работно време, което е обвързвано с трудовите и осигурителните му права.

Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР