Понякога по време на войни и революции фундаменталната промяна настъпва

...
Понякога по време на войни и революции фундаменталната промяна настъпва
Коментари Харесай

История ли са вече свободните пазари

Понякога по време на войни и революции фундаменталната смяна настава с гръм и тропот. По-често обаче тя се прокрадва. Това е казусът на това, което назоваваме " хоумленд стопанска система ", протекционистка идеология с високи дотации и намеса, управлявана от амбициозна страна. Нестабилните вериги на доставки, растящите закани за националната сигурност, енергийният преход и рецесията с разноските за живот изискват дейности от страна на държавните управления - и има основателна причина. Но когато ги съберете на едно място, излиза наяве какъв брой систематично презумпцията за отворени пазари и лимитирано ръководство е била оставяна в прахта.

За The Economist това е тревожна наклонност. Той е учреден през 1843 година, с цел да води акция наред с други неща за свободна търговия и скромна роля на държавното управление. Днес тези типичен демократични полезности освен са непопулярни, само че и от ден на ден отсъстват от политическия спор. Преди по-малко от осем години президентът Барак Обама се опитваше да причисли Америка към великански тихоокеански търговски пакт. Днес, в случай че се застъпвате за свободна търговия във Вашингтон, ще ви се присмиват като безнадеждно наивни. В нововъзникващия свят ще бъдете нарисувани като неоколониална светиня от ерата, когато Западът е знаел най-добре.

" Хоумленд стопанската система " в последна сметка ще се окаже отчаяние. Тя диагностицира неправилно какво се е объркало, натоварва страната с непостижими отговорности и ще провали интервал на бързи обществени и софтуерни промени. Добрата вест е, че в последна сметка ще докара до личната й гибел.
Реклама
В центъра на новия режим е концепцията, че протекционизмът е методът да се оправим с ударите на отворените пазари. Успехът на Китай убеди западняците от работническата класа, че могат да изгубят доста от свободното придвижване на артикули през границите. Пандемията от ковид-19 накара елитите да мислят, че световните вериги за доставки би трябвало да бъдат " осмивани ", постоянно посредством пренасяне на производството по-близо до дома. Възходът на Китай при " държавен капитализъм " - с неговото неуважение на учредена на правила търговия и предизвикателство към американската мощност, беше употребен в богатите и нововъзникващи стопански системи като опрощение за интервенция.
Нови държавни разноски
Този протекционизъм върви дружно с спомагателни държавни разноски. Промишлеността гълтам дотации, с цел да подтиква енергийния преход и да подсигурява доставките на стратегически артикули. Огромните дарения на семействата по време на пандемията покачиха упованията към страната като опора против нещастията в живота. Испанското и италианското държавно управление даже избавят кредитополучатели, които не могат да си разрешат възходящата цена на ипотеките.

И неизбежно държавните помощи вървят дружно с спомагателна регулация. Антитръстовите регулатори се трансфораха в деятели. Те се вглеждат в зараждащи се пазари - от облачни игри до изкуствен интелект. Тъй като цените на въглеродните излъчвания към момента са прекомерно ниски, държавните управления в последна сметка ръководят енергийния преход на микрониво с декрети.

Тази композиция от отбрана, разноски и контролиране идва на висока цена. Като начало това е неправилна диагноза. Обединяването на рисковете в действителност е съществена функционалност на държавните управления. Но не всички опасности - с цел да работят пазарите, дейностите би трябвало да имат последици.
Реклама
За разлика от общоприетото мнение, коронавирус и войната в Украйна демонстрираха, че пазарите се оправят с шокове по-добре от плановиците. Глобалната търговия се оправи с големи съмнения в потребителското търсене - пропускателната дарба на американските пристанища през 2021 година беше с 11% по-висока, в сравнение с през 2019 година През 2022 година стопанската система на Германия повтори трика, без да претърпи злополучие, защото бързо мина от съветски газ към други източници на сила. За разлика от това доминираните от страната пазари като доставката на снаряди за Украйна към момента се борят. Точно както старите недоволства по отношение на търговията с Китай - която увеличи действителните приходи на американците - недоволствата за хипотетичната неустойчивост на глобализацията построиха катедрала на страха върху зрънце истина.

Друг минус на " хоумленд стопанската система " е претоварването на страната. Правителствата губят всякаква въздържаност тъкмо когато би трябвало да лимитират разноските за обществени помощи. Застаряващото население натоварва бюджетите с спомагателни сметки за пенсии и опазване на здравето. Повишаването на лихвите утежнява всичко. След рецесията на пазара на облигации през 2022 година дясното държавно управление на Англия покачва налозите като дял от Брутният вътрешен продукт с повече от всяко друго в историята на страната. Тъй като доходността на дълготрайните облигации се повишава, задлъжнялата Италия още веднъж наподобява неуверена. Нарастващата сметка за обслужване на дълга на Америка евентуално ще доближи най-високото си равнище за всички времена преди края на десетилетието - удостоверение за фискалната неустойчивост на новата епоха.
Тъп инструмент по време на бърза смяна
Най-малко забележимият, само че евентуално най-скъп минус е, че " хоумленд стопанската система " е тъп инструмент във време на бърза смяна. Преходите в енергетиката и изкуствения разсъдък (AI) са прекомерно огромни, с цел да може което и да е държавно управление да ги възнамерява. Никой не знае най-евтините способи за декарбонизация или най-хубавото потребление на новата технология. Идеите би трябвало да се тестват и канализират от пазарите, а не да се ръководят от контролни описи от центъра. Прекомерното контролиране ще попречи на нововъведенията и - като усили разноските - ще направи смяната по-бавна и по-болезнена.

Въпреки минусите си " хоумленд стопанската система " ще бъде сложна за ограничение. Хората обичат да харчат парите на други хора. Тъй като държавните бюджети стават все по-големи, специфичните ползи, които се хранят с тях, ще нарастват по мярка и въздействие. По-трудно е да се отдръпват отбраната и подаянията, в сравнение с да се дават - изключително при по-възрастните гласоподаватели, които имат по-малък дял от икономическия напредък. Всеки, който е деликатен към дъгата на историята, която се огъва към напредъка, би трябвало да помни, че преди един век Аржентина беше съвсем толкоз богата, колкото Швейцария. Планирайте пътя напред И въпреки всичко разочарованието в последна сметка ще настъпи. Това може да се дължи на обстоятелството, че фискалната чудатост настига задлъжнелите държавни управления. Може би алчността на търсещите наем ще стане прекомерно сложна за прикриване. Или един стагниращ, наказателен Китай може към този момент да не извършва обещанието за управителен от страната разцвет.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР