Понякога обичаме да импровизираме, а понякога се придържаме към класиката,

...
Понякога обичаме да импровизираме, а понякога се придържаме към класиката,
Коментари Харесай

Класически козунак с плънка от маково семе

Понякога обичаме да импровизираме, а от време на време се придържаме към класиката, тъй като е издържала инспекцията на времето

Необходими Продукти

● брашно - 1 кг
● яйца - 5 бр.
● масло - 200 г разтопено
● олио - 50 мл
● захар - 250 г
● прясно мляко - 250 мл
● лимонова кора
● портоколова кора
● ванилия - шушулка или дестилат
● стафиди - 2 шепи накиснати в ром
● бадеми - белени за декорация
● лимонен сок - 1 с.л.
● ром - 2 с.л.
● квас - 11 г суха

Плънка


● маково семе - 2 шепи
● прясно мляко - 50 мл
● ром - 1 с.л.
● орехи - 2 шепи, счукани
● какао - 1 с.л. 70%
● белтъци - 1 бр.

Начин на подготвяне

Приготвяне на козуначеното тесто.

Всички артикули би трябвало да са със стайна температура. Може да се работи и с миксер до оформяне на топка тесто, само че е целесъобразно мазнината да се усвои при измесване на ръце.

В по-малко от половината от топлото прясно мляко се слага и размива сухата квас дружно с 1 с.л. брашно и 1 с.л. захар. Разбърква се и се оставя да шупне на топло.

Разбиват се яйцата с миксер дружно със захарта, прясното мляко, ром, ванилия, настъргана кора лимон, настъргана кора от портокал, ром.

В пресятото брашното се прави кладенче и първо се изсипва втасалата квас, замесва се и стартира да се прибавя по-малко от яйчената примес до цялостното й привършване.

Измесва се до хубава топка, а разтопената лой се прибавя към тестото при измесване, като с шепа се изсипва в/у плота, а от горната страна се измесва тестото като се разтегля, събира и още веднъж разтегля тестото, с цел да може да стане на конци.

Измесва се, до момента в който престане да се залепя по пръстите на ръцете и до цялостното привършване на мазнината. Поставя се измесеното тесто в огромен намаслен съд, покрива се с забрадка, като преди този момент леко е намаслено с цел да не изсъхва и се оставя да втаса до момента в който удвои размера си. Това може да отнеме към 2 до 3 часа.

Козуначеното тесто леко се премесва в/у намаслен плот и с намаслени ръце се оформя правоъгълник от половината тесто. Поставя се плънка:

Плънка

2 шепи маково семе се заливат с горещо прясно мляко и се оставя за към 10-15 минути да набъбне. Изцежда се през цедилка. Към изцедения мак се прибавя захар на усет, към 2 с.л. 1 с.л. какао, 1 с.л. ром, шепа стафиди, шепа счукани орехи и 1 белтък, разрушен на корав сняг.

Плънката се разбърква деликатно с шпатула и с ръце се слага върху тестото щедро.

Прехвърлят се страните на тестото и се прави руло, което се слага в добре намаслени форми и се оставя да втаса още веднъж за към 30 мин.

Преди печене, козунакът се намазва с белтък леко разрушен с вилица, слагат се щедро цели обелени бадеми, ръси се кристална захар и се пече на затоплена фурна на 160 градуса.

Ако се вършат фитили от другата половина тесто, преди са се сплетат се слагат стафиди, увиват се фитилите и се сплитат. Може да се създадат и във формата на венец.

Поставят се в добре намаслени форми, още веднъж втасват за към 30 мин. Намазват се с леко разрушен белтък, слагат се обелени бадеми, кристална захар и се пече на 160 градуса.

Класическият козунак с плънка от маково семе е доста апетитен.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР