Понякога ни остава само надеждата за хубаво време. Като сега,

...
Понякога ни остава само надеждата за хубаво време. Като сега,
Коментари Харесай

Как санкциите срещу Русия ще ударят и България

" Понякога ни остава единствено вярата за хубаво време. Като в този момент, когато газовите складове в Европейски Съюз са на едно от най-ниските си равнища ", писа наскоро „ Франкфуртер алгемайне цайтунг “. В страни като Австрия даже единствено до 21%. Преди месец, запитана по какъв начин Австрия ще се оправи със зимата с толкоз дребни ресурси, Елена Скворцова от борда на шефовете на енергийния тръст OMV съобщи: " Прогнозите за времето дават обещание мека зима, по тази причина считаме, че тези ресурси ще стигнат ", представена от Клуб Z.

И като всички останали бизнесмени и политици в Европа, които желаят да вършат бизнес с Русия, повтори мантрата за това, че без значение от политическите рецесии през последните 50 години Русия постоянно е доставяла контрактувания газ.

Не толкоз оптимистично надъхан обаче е Гюнтер Дойбер, основен икономист на мощно показаната в Русия „ Райфайзенбанк “. „ При ескалация на напрежението следват наказания, а това би довело до стагфлация в европейската стопанска система. При всички положения икономическото развиване ще пострада съществено “, предизвестява той.

Кои страни ще бъдат наранени най-силно от изострянето на връзките с Русия уточни разбор на Виенския институт за Източна Европа „ WIIW “. Той бе представен от „ Франкфуртер алгемайне цайтунг “. Според него България ще е измежду най-тежко потърпевшите от глобите и утежняването на връзките с Москва. Според разбора огромна военна акция няма да има, само че ще има обособени военни удари и лимитирани районни военни интервенции. Въпреки това вредите да целия свят ще са обилни.

На първо място ще пострада енергийния бранш.

За това не е нужно към този момент да се вършат догадки, самият Медведев написа в туитър: „ Канцлерът Щолц спря „ Северен поток “ 2. Еми добре пристигнали в света, в който ще плащате по 2000 евро за хиляда кубика газ “!

Най-тежко ще бъдат наранени тези европейски страни, в които зависимостта от газа, само че и от петрола от Русия е изключително огромна. Според WIIW това са България, Естония, Финландия, Гърция, Литва, Латвия, Полша и Словакия.

При всички положения тяхната взаимозависимост от Русия като енергиен снабдител е по-голяма от зависимостта им от Русия като пазар за експорт. Тоест вносът е по-голям от износа и по тази причина глобите ще имат доста висока цена за тях. За 2020 година даже имаме максимален негативен търговски баланс с Русия – 1 700 милиарда щ.д. Само 4% от износа ни е за съветския пазар.

Но и останалите страни в Европейски Съюз ще усетят съществено свиването на износа на сила от Русия. Това ще повлияе неотложно на цените на международния пазар. За Унгария и Румъния също по този начин има предизвестие, че това ще докара до мощно обезценяване на валутите им и повишаване на лихвите върху държавните им облигации.

Най-малко ще бъде наранена Чехия, считат специалистите. Високите цени на силата покачват цената на производството на химикали, стъкло, метали, строителни материали. Проблематично е приозводството на тор, което ще докара до спад от 10 до 20 % по-ниски добиви от реколтата през тази година. Ще има повишение на цените на месото. Ще се забави още повече производството на коли и електроника. Всичко това пък ще повлияе негативно на държавните вътрешни вложения и инфраструктурните планове от стратегиите за възобновяване.

Припомняйки станалото на пазарите за жито след анексията на Крим, експертите предвиждат и повишение на цените на зърнените реколти, защото Украйна и Русия са измежду огромните производители.

Естествено, най-тежко ще пострада стопанската система на самата Украйна. Страната има потребност от поддръжка на финансовите пазари, с цел да се подсигури финансовата й непоклатимост.

Финансови наказания против Русия пък ще съставляват сериозен удар по огромните европейски банки. Най-големите кредитори на Русия са френската „ Сосиете Женерал “, италианската „ Уникредит “, както и австрийската „ Райфайзенбанк интернешънъл “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР