Понякога изборът на здравословна храна е лесен: знаем, че листните

...
Понякога изборът на здравословна храна е лесен: знаем, че листните
Коментари Харесай

Кога сьомгата става опасна за здравето ни?

Понякога изборът на здравословна храна е елементарен: знаем, че листните зеленчуци са питателни, сезонните зеленчуци са потребни, а захарта е най-добре да не участва в менюто ни.

Но когато става дума за риба, нещата са малко по-сложни. Особено в случай че тази риба е сьомга.

Въпреки че сьомгата постоянно се предлага като част от здравословна диета, не престават разногласията дали отглежданата във ферми, или дивата е най-добре да се яде, и дали единият тип не е рисков за здравето.

Богата на потребни за сърцето омега-3, сьомгата е нискокалоричен източник на протеини, който също е с ниско наличие на наситени мазнини.

Американската сърдечна асоциация, Американската администрация по храните и медикаментите (FDA) и Агенцията за запазване на околната среда на Съединени американски щати (EPA) предлагат два пъти седмично в менюто ни да участва мазна риба, а сьомгата е идеална за тази цел. Но каква сьомга е целесъобразно да консумираме?

По-голямата част от сьомгата на пазара е от ферми, което значи, че се отглежда и добива при следени условия. Проблемът съгласно някои откриватели е, че пренаселването в множеството ферми е причина за замърсяване.

Доклад от 2003 година на Работната група по околна среда (EWG) открива, че седем от 10 отглеждани риби сьомга, които са в хранителни магазини в Сан Франциско, Вашингтон, окръг Колумбия и Портланд, са нечисти с полихлорирани бифенили (PCBs), за които се счита, че предизвикват рак.

Освен това е открито, че отглежданата сьомга съдържа токсични химикали метилживак и диоксини, а фермите са упрекнати в замърсяване на океаните, поощряване на заболявания и разпространяване на морски въшки.

Фермите за сьомга също са подложени на критика за други съмнителни практики, в това число наличието на фуража, с който хранят рибите. Те постоянно смесват храната с химикали, с цел да придадат на рибата розов цвят (дивата сьомга го развива естествено).

Много специалисти настояват, че практиките се усъвършенстват и стават по-устойчиви, а рибите от фермите се хранят с по-здравословни храни в опит да се подобрят методите на развъждане.

Някои търговци, като Whole Foods да вземем за пример, са въвели строги стандарти за качество, с цел да подсигуряват, че набират отглеждани морски блага от строго контролирани ферми, пишат от One Medical. Докато това не се случи с всички ферми, които отглеждат сьомга обаче, би трябвало да имаме едно мислено.

Не става дума да премахнем напълно сьомгата от хранителния си режим, само че може да се опитаме редуваме потреблението на дива с отгледана от ферми с добра известност. Или просто да си похапваме друга рибка, която знаем, че е прясна и се среща в България да вземем за пример.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР