Понякога искате да подправите месото или десерта с пресен босилек!

...
Понякога искате да подправите месото или десерта с пресен босилек!
Коментари Харесай

Как да отгледате босилек на перваза на прозореца

Понякога желаете да подправите месото или десерта с свеж босилек! Това скромно растение се употребява необятно в медицината и в готвенето.
Не е мъчно да извършите това: вижте по какъв начин!
Как да пораства босилек вкъщи
Босилекът е топлолюбиво растение, тъй че прозорец, гледащ на север не е най-хубавият вид за местоположението на саксията. В останалите неща растението е доста скромно. Спрете избора си на дребните зелени сортове и следвайте инструкциите.
Ще ви бъде належащо:
– семена;
– почва;
– глинени гранули;
– саксия от 1-3 литра с дренажни отвори;
– опаковъчно фолио;
– калиев перманганат;
Начин на засаждане:
1. Залейте семената с топла вода и ги оставете за 2 дни. Сменяйте водата на всеки 12 часа и по-късно ги накиснете в слаб разтвор от калиев перманганат за няколко часа. В края на водните процедури изсушете семената върху салфетка.
2. След това би трябвало да подготвите почвата. Тя би трябвало да бъде рохкава и обогатена, формирана от добре прегоряла тор, торф и почистен пясък в съответствие 2:4:1. Поставете на дъното глинените гранули (можете да ги замените с дребни камъчета), запълнете с пръст, оставяйки 3-4 сантиметра от горния борд.
3. Посейте квалифицираните семена на разстояние от към 2 сантиметра едно от друго, по-късно поръсете с тъничък пласт почва. Покрийте с опаковъчното фолио, направете няколко дупки в него с съчка за зъби и поставете саксията на топло място.
4. След 7-12 дни ще имате първите покълнали растения. Отстранете фолиото и поставете саксията на слънчево място. Когато босилекът доближи 5 сантиметра дължина, разредете го и увеличете дистанцията сред корените с 10 сантиметра.
5. Добавете тъничък пласт почва в саксията, с цел да подсилите растенията. Редовно поливайте почвата.
Грижа за домашния босилек
Босилекът се нуждае от светлина. От март до август има задоволително слънце, само че през зимата има потребност от в допълнение светлина. За да я осигурите, поставете LED лампи с бяла светлина 2700К на разстояние 15-20 сантиметра от растенията. Те би трябвало да работят 6-12 часа дневно.
Приблизително един месец и половина след поникването, можете да съберете първата годишна продукция босилек посредством прилепяне на горните листа. Веднага откакто растението стартира да образува пъпки, те би трябвало да бъдат нарязани неотложно, с цел да останат листата свежи и ароматни.
Отглеждане на босилек посредством резница
Подобно на доста домашни растения, босилекът може да се засади посредством резница. Изберете една сочна клонка босилек от закупения пакет и я поставете в чаша вода за 1-2 седмици, като сменяте водата всекидневно. През това време стъблото ще пусне корени. Засадете го в саксията и се насладете на свеж босилек за 3-4 месеца.
Това е всичко! Сега, вместо нормалното цвете, което имате на прозореца, засадете тази потребна, вкусна и ароматна фалшификация. Споделете с приятелите си в обществените мрежи!

Още от ПОЛЕЗНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР