Понижените на цените на електроенергия през януари спрямо декември показват

...
Понижените на цените на електроенергия през януари спрямо декември показват
Коментари Харесай

Ток за близо 1 млрд. лв. минал през борсата през януари

Понижените на цените на електрическа енергия през януари по отношение на декември демонстрират данните от Българската самостоятелна енергийна борса.

Спадът е регистриран както в сегмента „ Ден напред “ в който се резервира електрическа енергия за избран диапазон в идващия работен ден по този начин и в „ незабавния сегмент “, който е в границите на деня същия работен ден.

В пазара Ден напред понижението на цената за януари по отношение на декември 13% достигайки 373,87 лева на мегаватчас, като изтъргуваните количества са 2 558 216,1 мегаватчаса, което е с 12,4 на 100 повече по отношение на предходния месец, написа Българска телеграфна агенция.

Средната месечна цена за базов товар ел. сила на БНЕБ се движеше към 190 евро.

Стойността е съпоставима с тази на районните тържища - OPCOM (Румъния), HUPX (Унгария). Малко по-висока е междинната месечна цена на борсата HenEx (Гърция) - към 220 евро.

На пазар " В рамките на деня " на БНЕБ през януари са изтъргувани 78 998,2 мегаватчаса електрическа сила или с 8,8 на 100 повече по отношение на предходния месец.
Месечната среднопретеглена цена е 445,36 лева, с 21,9% под декемврийската.

Така общо през, по калкулации на bTV, борсата БНЕБ е изтъргувана електрическа енергия за съвсем 1 милиарда лева.(991,63 млн.лв)
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР