Понижението на обема на сделките с 38% е най-голямото от

...
Понижението на обема на сделките с 38% е най-голямото от
Коментари Харесай

Високата инфлация и нарастващите лихви свиха глобалните сделки с една трета

Понижението на размера на покупко-продажбите с 38% е най-голямото от 2001 година Най-голямо е понижението в Съединени американски щати и Европа - с 39%. Експерти чакат муден старт на новата година.
След като броят и размерът на сключването на покупко-продажби доближи рекордни равнища през 2021 година, през предходната се следи сериозен спад. Упорито високата инфлация, растящите разноски за заеми и геополитическата неустановеност попречиха сключването на покупко-продажби през 2022 година, което докара до спад на световната интензивност на сливанията и придобиванията (M&A) с съвсем една трета спрямо върха от година по-рано, написа Bloomberg.

Общият размер на покупко-продажбите, подписани в международен мащаб през 2022 година, е намалял с 38% по отношение на 2021 година, което е най-големият спад от 2001 година Общата стойност на M&A е спаднала до 3.66 трлн. $ до 20 декември, сочат данни на Dealogic. Този индикатор доближи исторически връх от 5.9 трлн. $ през 2021 година
Реклама
Сделките през предходната година са намалели с 39% в Съединени американски щати и Европа. В Азиатско-тихоокеанския район спадът е с 33%. Все отново активноста продължава да е на високо равнище по исторически стандарти, като индикаторите за годината надвишават тези от 2016 и 2017 година

Най-сериозно е било понижението през втората половина на годината, оповестява Financial Times. Сливания и придобивания на стойност 1.4 трлн. $ бяха оповестени през шестте месеца до декември, съгласно доставчика на данни Refinitiv. Това е спад от сливанията за 2.2 трлн., контрактувани през първата половина на 2022 година Това е и най-голямата смяна от един шестмесечен интервал до идващия, от началото на воденето на статистика през 1980 година

Броят на мегасделките на стойност над 10 милиарда $ понижа внезапно с напредването на годината, като 25 от тях бяха подписани през първата половина, само че единствено 11 през втората.

" Имахме двойните негативи - на геополитическото напрежение и инфлацията, вследствие на които възходящите лихвени проценти надигнаха грозните си глави, и двете дружно имаха в действителност неподходящо влияние върху пазара ", сподели пред Reuters Тим ЛаЛонде, основен действен шеф на световното капиталово банкиране в Evercore.
Реклама
Миналата година стартира с висока интензивност, върхът на която беше решението на Microsoft да закупи създадетеля на видеоигри Activision Blizzard Inc за 69 милиарда $ през януари. Тове е най-голямата договорка от 2019 година насам. За миг невероятното показване от 2021 година изглеждаше, че ще продължи.

Настроенията обаче бързо започнаха да се трансформират. През февруари Русия нахлу в Украйна, а идващия месец Федералният запас на Съединени американски щати се впусна в най-агресивното си повишение на лихвените проценти от десетилетия, като докара лихвения % до най-високото равнище от 2007 година, написа Bloomberg.

" Имаше толкоз доста неща: инфлация, реакцията на централната банка на това с повишението на лихвените проценти, геополитически проблеми, проблеми с веригата за доставки и невероятна волатилност на фондовия пазар ", сподели пред Bloomberg Деймиън Зубек, съръководител на US M&A в Freshfields Bruckhaus Deringer.

Банките, които се съгласиха да финансират десетки мега-изкупувания от компании за частен капитал при по-благоприятните условия, не престават да имат да получават пари при изискванията, които са сключили, когато са се съгласили да подпишат покупко-продажбите. Това разумно лимитира способността им да финансират нови транзакции.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР