Понеделник, 2 юли От вчера токът за бита в Румъния

...
Понеделник, 2 юли От вчера токът за бита в Румъния
Коментари Харесай

Из делниците на един луд

Понеделник, 2 юли
 Из делниците на един вманиачен (25-29 юни)  Из делниците на един вманиачен (18-22 юни)  Из делниците на един вманиачен (11-15 юни)
От през вчерашния ден токът за бита в Румъния поевтинява с 3,5%, а минималната пенсия нараства от 520 на 640 леи (268 лева.), оповестява Българска национална телевизия. Но тъй като нали няма по какъв начин да оповестяваме единствено хубави вести за Румъния, че министър председателят се нервира, та Българска национална телевизия ни обажда, че паркирането в Букурещ от през вчерашния ден поскъпнало.

От през вчерашния ден у нас са в действие нови цени на тока, парното и природния газ. Токът нараства приблизително с 2,03%. Средното нарастване на топлинната сила е 7,33%. (Честито на Бургас (17.12%) и на Плевен (15.19%). Природният газ за крайни консуматори нараства с 6,5%.

Цената на паркирането в София не се усилва.

Бездимните цигари, които оня политически чемшир Сидеров назова „ цигари с вътрешно горене “, тази седмица очевидно ще бъдат съществена тематика.

Преди да продължа, да ви кажа, че едно от главните ми терзания последните години е, че българската политика тотално се демаскулинизира, в случай че ме разбирате. В политиката остана малко пич и доста утки, оправдавам се, въпреки че няма за какво. Едно допустимо пояснение е чисто демографско. У нас дамите са повече от мъжете. И това значи, както заслужено означи една другарка във ФБ, че на всеки мъж се пада по жена и нещо, а на всяка жена - по мъж без нещо...

Та за цигарите де. Борисов отново направи сценка. Понеже доста хора видяха лобистката очевадност на препоръчаната смяна в Закона за акцизите, той незабавно се дистанцира.

" Това, че имало полза за някакъв предприемач, или политик от друга политическа мощ - това е голяма неистина... След като желаете да дотираме цигари, да подаряваме пари от бюджета - тъй като като не събираме пари от тези цигари, бездимните - това е загуба за държавния бюджет. С други думи, ние ще дотираме тези непознати компании, които " патриотите " поддържат. Е, и аз ги поддържам към този момент. Разпоредил съм на Цветанов - или да изтеглят закона, или да … видят по какъв начин е в другите европейски страни и да е като там. "

И заплаши патриотите, които си разрешиха да нарекат поправките лобизъм в интерес на Пеефски, че ще им яде гъзът баница. Като пристигна време да се разпределя бюджетът, ще видят от къде Аврам копае корени. Но нямаше потребност. Патриотите и сами осъзнаха грешката си и дружно с гербаджиите заедно отхвърлиха да отдръпват измененията. Посъветвали са се с възглавницата, дето викаше царят. Пък и в случай че някой е пъхнал нещичко под възглавницата… Знаете по какъв начин става, не сте деца.

Все е бивало лобизъм, само че такова знамение май не е бивало.

Ревизоро се е нагърбил да наложи един извънредно лобистки закон за горивата в интерес на ЛУКойл основно. Валери Симеонов отиде чак в Бахрейн и заведе 5 министри, с цел да лобират за ползите на Цеко Минев. Същият Валери желае да се облекчи режима на пушене на обществени места, което обслужва производителите на цигари. Същите обслужва и облагането на бездимните цигари с по-висок данък. Ментата пък от години е основният лобист на хазартните босове…

„ Вече не се крият, написа Евгени Данов, зад всеки закон незабавно прозира лицето, което ще направи лесни пари от използването му. Народно събрание е превърнато в гише: подаваш си законопроектчето, плащаш колкото и комуто би трябвало и най-после печелиш едни милиони… “

 Точно както ги е изрисувал Чавдар Николов при сътрудниците от „ Терминал 3 “

Всъщност, доста погрешно е да назоваваме гореизброените лица лобисти. (Те и лица не са, само че в случай че им кажеш задници, ще се обидят!) Лобизмът е честна или най-малко регламентирана от закона активност, който закон у нас неслучайно го няма. Тези не са лобисти, тези са мошеници, продажници, корумпета и на места откровени бандити!

Изобщо, тази сбирщина, която се е събрала в Народно събрание, назовава себе си политическа класа, хайлайф. Елит, но различен път! Елит е екзоним на ОПГ. Толкова!

Вторник, 3 юли

Продължих да мисля за литературния скандал сред поета Кадийски и писателя Господинов. Май не е прав Кадийски, не всичко в творчеството на Господинов е слама. В романите си той слага някои метафизичен проблеми. Например в „ Естествен разказ “ написа по този начин: „ Ако можеш да издържиш миризмата на гаджето, което сере пред тебе, в случай че не ти е гадно, в случай че я приемеш като твоята миризма, щото от твоята не ти е гадно, нали, значи ти оставаш с тази жена. Разбирате ли. Може да го наречете огромната обич, единствената твоя половинка, точната жена, с която можеш да издържиш най-малко няколко години и прочие Това е. Тези неща не се случват толкоз постоянно. Само един път. И това е пробата. “

Да, това е пробата. Тест за обич, тест за величие… Един античен цар споделил на поета, който го възпявал: “Преди да ме сравняваш със Слънцето, трябваше да видиш нощното ми гърне. ”

И като споделям, че това е сериозен проблем, по никакъв начин не се майтапя. В предговора към “Любовникът на Лейди Чатърли ” Дейвид Лорънс изяснява, че една от аргументите за лудостта на Джонатан Суифт е, че видял нощното гърне на обичаната си. И по тази причина в поемата, която й посветил, повтаря разочаровано: “Но Силия, Силия, Силия върви по потребност... ”

Както и да е. Дано не сте на масата, че какъвто диалог почнахме…

Между другото, хубаво е човек да е публицист. Измисля си един воин и му приписва всичките си намерения, всичките си секрети копнежи и мечти, всичките си секрети пороци, всичките си очевидни и основно скришни дела… И си се гледа след това в профил, а може даже и да се кефи.

В. „ Сега “: „ Парламентът с наслада сътвори лост за напън върху медиите… Управляващите утвърдиха законопроект, който обслужва монополиста на медийния пазар. Депутатите от ГЕРБ, Оперативна програма и Движение за права и свободи единомислещо симулираха, че основават бистрота на медийната среда, като неглижираха обстоятелството кой е главната причина за пропадането на България на 111-о място в класацията за свободата на словото… "

Единствено Българска социалистическа партия гласоподава срещу. Антон Кютев рече, че с подписването на този законопроект се изнасилвало публичното мнение. Сефте!

Тези, дето гласоподаваха Пеевски да стане началник на ДАНС, в този момент му вършат сечено. Ние назоваваме това държание продуктово опозициониране – в смисъл, че са съпротива единствено по обособени покупко-продажби. Малки опозиционни жестове, може пък някой електорален шаран да се впечатли. Но сериозна опозиционна активност няма и няма по какъв начин да има. Защото Българска социалистическа партия и ГЕРБ са хомоложни политически формирания. В еволюционната биология, в този момент ревизирах, с термина хомология се показва подобие, дължащо се на общ генезис. Даже не загатвам, напряко си споделям, че за Българска комунистическа партия става дума.

Сряда, 4 юли

На чуване в парламентарната комисия по вътрешна сигурност министър Радев разказал, че Министерство на вътрешните работи работи по план за закон, по силата на който на лицата, към които страната или съдът имат искания, да бъде отнемана персоналната карта, а в подмяна да им се издава краткотраен документ, с който да не могат да минават границата.

Нали съм ви казвал, че този е доста къпан?

Щеше ми се да го съветвам да прочете конституцията. Но няма да я разбере и може и по-лошо да стане…

Сега ще се отклоня малко, само че отново ще се върна на милицаите, щото не съм ги довършил. Нойзи нали разяснява мачове по тв приемника, дружно с Вуцов. (Споделям мнението на някои другари във ФБ, че този, който е решил да събере Нойзи и Вили Вуцов да разясняват дружно, е талант!) И Нойзи сподели за бразилците, че проявявали хюбрис. И на мен в кривото гърло ми влязоха най-малко 30 грама пиво и три сдъвкани фъстъка. Булката си отби, доде ги изкарам. Една ФБ-приятелка вика, че го чула да споделя и немезис, само че аз това не съм го чул.

Подозирам, че най-малко един-двама от вас не са наясно що е то „ хюбрис “. За задачите на този текст е задоволително да кажем, че хюбрис значи надменност и пренебрежителност. Повече пояснения за етимологията и същността на термина можете да намерите във „ Федър “ на Платон. А също и в „ Реторика “ на Аристотел, където се твърди, че удоволствието, което човек търси в акта на хюбрис, е желанието да се показа като по-висшестоящ. „ Затова богатите са склонни да демонстрират хюбрис, тъй като считат, че по този начин показват предимство. “

И мощно повлиян от Нойзи, който си приказва без да му дреме дали тъпаците го схващат, взехме решение да предложим на управлението на Министерство на вътрешните работи да запише на фасадата на постройката думите на Кант: Sapere aude! (Осмели се да бъдеш интелигентен.) Не е ли крепко?! Аз, в случай че се бях сетил по-рано, щях да го предложа за мото на Българското председателство. Защото, като виждам накъде вървят нещата, от ден на ден храброст ще се желае, с цел да бъде интелигентен човек в тази среда. Толкова е просто: в случай че си елементарен като другите, ще си благополучен като тях.

Валери Симеонов се похвали във Facebook, че почнал инспекции по Закона за шума и в София. Той и съпътстващите го лица минали по Витошка, спрели музиката в няколко заведения, написали санкции. После траяли по Раковска, по-късно отишли и в Студентски град. „ Оказа се, вика Валери, че въвеждането на ред в столицата е детска игра по отношение на войната с мутрите в Слънчев бряг. Никакви проблеми – на никое място. “ С изключение на кръчма „ Роден край “ в Студентски град, където отказали опозиция. Нещо повече, заплашили да пребият и содомизират всеки, който дръзне да спре музиката, пардон, чалгата. Оказало се, че в заведението огромна група полицаи честват професионалния си празник.

Ама по този начин го е написал Валери на страницата си, че се усеща прочут упрек, дето служителите на реда слушат чалга. Ами да, чалга ще слушат, няма да слушат Имелда Мей я! То на Имелда в Пловдив, „ центърът на просветата “, ѝ се провали концертът по липса на искащи, та… Както и да е.

 Помните ли какво описа Бареков, когато един път посети премиера рано-рано сутринта? Заварил го да слуша чалга. В 7.30! Обаче пък като го питаха в зората на известността му каква музика обича, не посмя да каже чалга. „ Обичам, рече, кино музика “. Ей така, филмовата музика въобще! Не обособен композитор, примерно да каже Енио Мориконе, Ханс Цимер, Вангелис, Шигеру Умебаяши, Нино Рота баре поради „ Кръстникът “. Това беше във времето, когато по образеца на дон Вито Борисов говореше проточено и си държеше главата на ебем страна. Помните ли какъв палячо беше?

Четвъртък, 5 юли

Никой не е станал оракул в личното си село. Трябва да идеш в друго село, където не те познават. И нобелов лауреат да станеш, в твоето село все ще се откри някой да каже: „ Тоя ли, бе, мани го, бе, аз съм е… братовчедка му! “
На публична гала в Сараево Борисов беше награден със „ Златен плакет – Европейска персона на годината ” за принос към икономическото съдействие в района.

Награждаващите дори и не подозират какъв тежък селяндур вършат европейски жител! Сега чета, че доктор Михайлов го нарекъл „ виц “: „ Бойко Борисов е един огромен политически виц за Европа… изобщо не в кода на политическо поведение… Отношението към него е леко двойствено, само че общо взето той е един политически анекдот… ”

И това знаете ли къде го чета? Във вестника на Блъсков „ Труд “, който другояче е на Пеевски. И под този текст някой си написал гадно коментарче, което трудоваците не си вършат труда да изтрият, макар, че естествените читатели стачкуват.

Доколкото „ Труд “ може да има естествени читатели, де… Всъщност, би трябвало да го изтъквам, другояче няма да разберете по какъв начин се гаврят с премиера, сякаш че те нямат нищо общо. Предварително се оправдавам.

Боко е Комуняга Хитряга
Политически Андрешко
С тлъсто дупе тежко
И торба с л@йна
В добавка към това…

И това нещо виси трети ден на уеб страницата на „ Труд “ и няма кой да го изтрие. Случайно? Едва ли…

Парламентарната правна комисия реши магистратите, които към 31 декември 2018 година имат най-малко 35 година юридически стаж, от които най-малко 2/3 в правосъдната система, да могат да се пенсионират без значение на каква възраст са. Ще имат право на цялостен размер на пенсията и на компенсацията от 20 заплати.

Заслужават. Работата им е доста сложна и рискова. Особено на прокурорите. Помня преди години прокурорът Ангел Илиев, който стигна до апелативен прокурор на София, само че Цацата го напъди през 2013 година, по какъв начин обясняваше какъв брой е рискова работата им, по какъв начин той, като се прибере у дома, първо пълзешком дърпа пердето и чак тогава пали лампата. Представяте ли си да се прибирате всяка вечер на четири крайници у дома?! На мен ми се случва не повече от два-три пъти в годината и отново ми дотежава. И след това съм болен по три дена…

 Като стигнете по-долу до думата „ тулупи “ да сте наясно какво имам поради. Ясен Тодоров от Висш съдебен съвет в цялостния си искра.

А представяте ли си какъв брой рискова може да бъде прокурорската работа, в случай че си я вършеха както би трябвало? Щото, в случай че погледнете какъв брой каузи се провалят поради мърлява прокурорска работа, в случай че сметнете какъв брой обвинени са се оказали почтени или „ почтени “ и на собствен ред след това са осъдили страната. Само по делото „ Октопод “ ще би трябвало да платим 1.2 млн. лева на обвинените. Ние, данъкоплатците. Защото макар шумните арести, прокуратурата не съумя да реализира нито една неоправдателна присъда. А какъв брой са такива дела… Десетки, може и стотици! И ще плащаме за безобразията на тези тулупи!

Петък, 6 юли

За гладната стачка на Босия не знам какво да кажа. Никак не съм единомислещ. Нашите управници са като мелез сред Стиви Уондър и баба Гицка. Нито виждат, нито чуват. Чак на 23-я ден от стачката до президента стигнал слух, че Босия гладува и той му написал писмо, в което го приканва да почне да се храни…

Та тази гладна стачка наподобява неразумна и безсмислена. Босия надали ще реализира нещо, даже и да почине от апетит.

Обаче!

Обаче спомняте ли си оня миг от „ Полет над кукувиче гнездо “, когато Макмърфи се опита да вдигне един голям железобетонен блок? Изначално беше ясно, че не може да го вдигне. И в действителност не можа.

„ И въпреки всичко се пробвах. Поне се пробвах, майка му остаряла. “

Всички знаем истината за безобразията, против които стачкува Босия. Така де, не сме по-глупави от него. И още доста истини знаем. Но…

Евтушенко има едно стихотворение за Галилей, озаглавено «Карьера», в което споделя, че ученият, съвременник на Галилей, не бил по-глупав:

Учёный, сверстник Галилея,
был Галилея не глупее.
Он знал, что вертится земля,
само че у него была семья.

Знаел и той, че Земята се върти, само че имал семейство.

Всъщност, историята на Галилей има продължение. А историята на Кольо Босия още не е завършила. Затова няма още да теглим чертата.

Но ще ви кажа една „ загадка “. Нито един, от тези, които историята е запомнила, не е бил естествен в еснафския (без отрицателни конотации) смисъл на думата. Като започнете от Александър Македонски и Алкивиад Велики, та до наши дни, до… За малко да кажа Тръмп, само че за него историята занапред ще обяснява талант ли е, или елементарен тъпак…

 Малий, Борисов по какъв начин е награбил Ли Къцян. Някои другари разправят, че китайците по никакъв начин не обичали да ги обарват, само че Борисов от кое място да знае. Дано най-малко не го е нацелувал… От друга страна обаче, в случай че желаят да вършат бизнес с нас, ще би трябвало да привикват. Те европейците привикнаха, та чайниците! Само Макрон се прави на гнуслив, само че и той ще омекне.

Радан Кънев реве над непознат гроб. Което, както знаете, не е целесъобразно, тъй като в никакъв случай не се знае накъде е извърнат мъртвецът и да не му ревеш… не над което би трябвало.

„ Следя, вика, с болежка и паника утрешната Национална конференция на СДС…. Смятам, че тази конференция е доста значима. Защото за първи път се слагат под подозрение две основни полезности - единството на дясното и привързаността на Съюз на демократичните сили към правилата на конституционната (т.нар. " демократична " ) народна власт. “
Таковаха му майката на дясното, човек да го е позор към този момент да се прикаже, че е десен. Мислил съм си и в този момент си го мисля, че дясното, политическото дясно, не е за елементарни хора. Такива като Лукарски да вземем за пример. Макар че пък исторически… Четох някъде, че до Великата френска гражданска война през 1789 година плебеите се движели на дясната страна на улицата, а аристократите – на лявата. Обаче директно след експлоадирането на революцията лявата страна на тротоарите внезапно опустяла. Аристократите побързали да се смесят с простолюдието, с цел да не се набиват на очи. Робеспиер задължава и публичния превоз да се движи вдясно, а Наполеон вкарва френските стандарти във всички завладени територии.

Такава обременена предистория има дясното.

Днес е Световен ден на целувката. Та желая да ви припомня, че целувките не са единствено за кеф. Можете да се целувате и с лечебна цел. Целувките са доста потребни за здравето. Записвайте си, тъй като файдите от целуването не са една и две: възстановяват сърдечносъдовата активност, понижават кръвното и холестерола, предотвратяват кариеса и пародонтозата, кожата се изглажда, става по-еластична. Целувките имат обезболяващ резултат, което се дължа на засиленото обособяване на ендорфин, който пък бори хормона на напрежението – кортизол. Отделно една целувка гори по 12 калории. Някои учени настояват, че в случай че практикувате по 3 целувки на ден (всяка по 20 мин.!!!), можете да свалите 1 кг. за месец, тъй като при целуването се напрягали 30 лицеви мускула (при мъжете и един нелицев). И в този момент най-интересното: учени разкрили, че гениалността се предавала освен по завещание, само че и посредством целувка. Обаче, седнете да не паднете, предавала се и посредством секрет от носа. Ужас! Гениалността се предава чрез… знаете по какъв начин се споделя по народному на носния секрет. Жив да не бях! Хвърляш си някъде сопола и хоп, пръква се някой талант, или най-малко гений.

Лани ли, полани ли, на този ден написах: „ Иска ми се някой и мен да ме цунка. Даже ми се желае доста хора да ме цункат. Да ме цункат там, къде още не съм целуван… “

И доста забавно, тази година отново ми се прииска.

Ама животът е такава курва да извинявате, по този начин извърта нещата, че все ние тях целуваме, вместо те нас…

P.S. Чаках вдъхновението. Дълго го чаках. Седях и чаках. Защото от оня, който живее на покрива, съм научил, че, " в случай че вдъхновението те посети, би трябвало незабавно да зарежеш всичко и да му се отдадеш изцяло ". И аз се бял приготвил. Но то не пристигна. Имам ли някаква виновност, съгласно вас? Не, нали?

Айде, довиждане!

To be continued
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР