Поне с около 75 лв. или до над 220 лв.

...
Поне с около 75 лв. или до над 220 лв.
Коментари Харесай

Изчислиха колко по-скъпо ще е парното за двустаен апартамент

Поне с към 75 лева или до над 220 лева може да са по-високи месечните сметки за парно и топла вода на столичани, обитаващи двустайни жилища с повърхност сред 50 и 70 квадрата,

Изчисленията са при предстоящо повишаване на цените на топлоенергията с 50 на 100.

На клиентите на топлофикацията, обитаващи по-големите жилища би трябвало да подготвят всеки месец в допълнение по над стотарка, като за парцелите над 100 квадрата сметката може да стигне приблизително равнище от съвсем 450 кинта или с съвсем 150 лева повече, в сравнение с по цените до края на годината.

В края на предишния едногодишен регулаторен интервал (1 юли 2020 - 30 юни 2021 г.) пределната цена на мегаватчас топлинна сила, утвърден от КЕВР за „ Топлофикация - София “ бе 98,508 лева с Данък добавена стойност. От 1 юли тя бе вдигната с над 15 на 100 до 118,176 лева за мегаватчас с Данък добавена стойност.

Обикновено на месец за парно и топла вода на жилище до 50 квадрата с централно парно се начислява към 1 мегаватчас или към стотарка на месец.

По новите цени от началото на новия регулаторен интервал, обхващащ времето от 1 юли тази година до 30 юни следващата година, това приблизително равнище за дребните жилища скача до към 120 лева

Заради взрива в цените на газа от 1 януари 2022 година се чака шоково повишаване на топлинната сила, като прогнозите варират от 20 до 50%, а някои вещаят и скок от даже 80 на 100. Така при 20% сметката за гарсониера ще се усили до 120 лева (+ 20 лева.).

При скок на цените от 25% месечната фактура ще е 125 лева (+25 лева.), при 30 на 100 повишаване сметката ще е с 30 лева по-висока. При повишаване на топлоенергията с 50% сметката скача до приблизително равнище 150 лева (+50 лв). Одобрят ли цени по-високи с 80%, то клиентите даже в най-малките жилища ще би трябвало да заплащат на месец приблизително по 180 лева

През предишния отоплителен сезон жителите на жилища с повърхност от 50 до 70 квадрата (основно двустайни) са консумирали по към 1,55 мвтч на месец.

При най-оптимистичния вид от 1 януари 2022 година с повишаване на топлоенергията единствено с една пета месечната фактура на клиентите на двустайни жилища би скочила до 180 лева, или с 30 лева от горната страна по отношение на цените до края на юли 2021 година

При скок от 25 на 100 месечната сметка би се нараснала до 188 лева (+38 лева.), а при 50% повишаване тя доближава до 225 лева (+75лв). В случай на осъществяване на най-песимистичния сюжет с взрив на цените на топлоенергията от 80 на 100 месечните фактури за двустайните с парно в София биха скочили надлежно от 150 на 270 лева (+120 лева.).

За клиентите на столичната топлофикация, обитаващи жилища, разпростряли се от 70 до 100 квадрата (главно тристайни), одобряваме, че имат консумация на месец от към 2 мегаватчаса и по цените доникъде на годината са им начислявали приблизително по 200 лева

След Нова година обаче даже при минималното предстоящо повишаване от 20% сметката им ще бъде най-малко 240 лева, или с 40 лева повече. Около 250 лева би достигнала тя (+50 лева.), ако повишаването, утвърдено от регулатора, е в размер на 25 на 100.

При 50-процентен растеж на цената на топлоенергията за бита междинната фактура би достигнала 300 лева (+100 лева.). 80-процентно повишаване на топлинният мегаватчас би бръкнало в джоба на клиентите с още 160 лева

При най-големите топлофицирани жилища в София с повърхност над 100 квадрата според от равнището на повишаване на топлоенергията от 1 януари жителите им ще заплащат приблизително от 360 до 540 лева на месец, или от 160 до 240 лева повече по отношение на в този момент настоящата пределна цена за столицата.

Предполага се, че тези клиенти употребяват в парцелите по към 3 мегаватчаса топлинна сила.
В празните кооперации фактурите са по-високи
В жилищните блокове с парно, където по една или друга причина има доста празни жилища или с малко жители, сметките са много по-високи.

Причината е в огромните загуби на топлинна сила в инсталацията на постройката. Освен това нормално в такива етажни собствености има освен доста свалени отоплителни тела (радиатори), а също и такива, които са изключени.

За да успеем най-малко малко да понижим сметките си за парно, би трябвало да преди всичко проверим редовността на вентилите на радиаторите, като при проблем е редно да се обърнем към топлинния счетоводител на постройката.

На второ място би трябвало да се уверим дали всички радиатори са обезвъздушени. За задачата при стартиране на парното всички вентили би трябвало да са в оптимално отворено състояние. Не бива обаче да го оставяме по този начин през целия сезон, стремейки се да поддържаме идентична температура в цялото жилище.

Така ще се изразходва доста повече сила, от нужната за обезпечаване на комфорт. Същото се получава, когато сме оставили единствено един нагревател, който да топли останалите пространства. Така се изразходва огромно количество сила.

Не затваряйте изцяло вентилите, когато излизате за работа, тъй като вечерта ще е нужна доста повече сила, с цел да стоплите още веднъж пространствата.
Две трети от софиянци без топла вода до вторник
В края на предходната седмица стана ясно, че най-малко до вторник сутринта над две трети от клиентите на столичната топлофикация ще останат и без топла вода в почналите студове. Заради поправки на газопровод към София ще бъде спряно зареждането с природен газ на топлоцентралите „ София “, „ Земляне “ и „ Люлин “ и те ще спрат работа.

Причината е, че „ Булгартрансгаз “ 10 след началото на газовата година е решил да прави поправки на газопровод в сектора от с. Горни Богров до гр. Нови Искър край София. Оправданието е, че това било по отношение на подготовката на мрежата за есенно-зимния сезон. Според общоприетите стандарти сходни поправки би трябвало да се вършат освен преди началото на отоплителния сезон, само че и преди 1 октомври.

От газовото сдружение осведомят още, че ще се извършат изключителни поправки на метафоричен газопровод DN 700 в сектора от линеен кранов възел „ Горни Богров “ до очистно оборудване „ Нови Искър “. Работата по тези обекти ще докара до краткотрайно прекратяване на преноса на природен газ по направление София - Перник. В посочения интервал ще бъде прекратено подаването на природен газ в изходни точки на газопреносната мрежа, както следва: C051-АГРС „ Чепинци”, C054-АГРС „ Нови Искър”, C053-ГРС „ София - 2”, C055-ГРС „ София - 3”, C056-ГРС „ София - 4” и C057-ГРС „ Перник”.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР