Поне четирима затворници са убити и 61 са ранени при

...
Поне четирима затворници са убити и 61 са ранени при
Коментари Харесай

Бунт, пожар и убити в затвор за политически опоненти и журналисти в Иран

Поне четирима пандизчии са убити и 61 са ранени при пожар в пандиза " Евин " в иранската столица Техеран, заяви Ройтерс. Пожарът беше предшестван от протест в пандиза, където излежават присъди политически пандизчии и публицисти.

Иранските управляващи оповестиха в събота, че затворническо помещение е било подпалено " след сборичкване сред няколко пандизчии, наказани за финансови закононарушения и обири ".

Кадри, публикувани в обществените мрежи демонстрират километрични тапи в Техеран в региона към пандиза. На едно от видеата се вижда и жена, която е върху купето на кола и стачкува със забрадката си.

Кадрите на " Евин ", излъчени по държавната телевизия часове по-късно, демонстрират пожарникари, които оглеждат вредите на покрива. Освен това сподели пандизчии в техните отделения, които явно „ спят, защото спокойствието е възобновено “.

Пожарът в прословутия затвор " Евин " в Техеран пристигна на фона на продължаващи вълнения, провокирани от гибелта на 22-годишната Махса Амини, до момента в който беше в ареста на иранската морална полиция преди месец. Протестите се трансфораха в едно от най-смелите противодействия против религиозните водачи след революцията от 1979 година и бяха посрещнати с брутални репресии.

Преди управляващите да разгласяват броя на починалите от пожара, фамилиите на някои политически арестувани се обърнаха към обществените медии, с цел да призоват управляващите да подсигуряват сигурността на пандизчиите в " Евин ", който през 2018 година беше включен в черния лист от държавното управление на Съединени американски щати за „ съществени нарушавания на човешките права “.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР