Поне 6000 деца от Украйна са били поставяни руски лагери

...
Поне 6000 деца от Украйна са били поставяни руски лагери
Коментари Харесай

Доклад: поне 6000 украински деца са били поставяни в руски лагери за превъзпитание

Поне 6000 деца от Украйна са били поставяни съветски лагери за " превъзпитание " от февруари 2022 година до момента, като няколкостотин от тях са държани там седмици или месеци след плануваната дата за завръщане.

Тези данни са показани в  на Йелското учебно заведение за публично здраве, който е финансиран от Държавния департамент на Съединени американски щати.

От началото на войната преди близо година деца от четиримесечна до 17-годишна възраст са били отвеждани в 43 лагера из Русия, разпростиращи се от окупирания Крим, Москва, Сибир, та чак до Далечния изток. Един от лагерите се намира в Магадан - на 6230 км от Украйна. Той е три пъти по-близо до територията на Съединени американски щати, в сравнение с до Украйна.

Експертите категорично акцентират, че точният брой на арестуваните деца и на въпросните лагери евентуално е значително по-висок.

Според специалистите най-малко 32 (78%) от разпознатите лагери " наподобяват ангажирани в систематични старания за превъзпитание, които излагат деца от Украйна към рускоцентрични университетски среди, културно, патриотично и/или военно образование ".

В най-малко два от лагерите датата на връщане на децата е била отлагана със седмици, до момента в който в други два лагера връщането на някои деца било отлагано за несигурно време. Освен преподаването на промосковската идея за историята, съветските управляващи организирали екскурзии до патриотични места и диалози с ветерани, се споделя в отчета.

Децата също били обучавани на огнестрелни оръжия. Натаниъл Реймънд, откривател от " Йейл ", който управлява отчета, твърди, че няма доказателства да са били изпращани да се бият.

Експертите имат данни, че постоянно единодушието на родителите децата им да бъдат изпратени в лагер е било вземано наложително. Други оповестяват, че децата им не са били върнати в период, отказвани са й молби на родителите за свиждания. Лагерите всеобщо не дават изискана от родителите информация за децата им. В близо 10% от лагерите завръщането на деца в Украйна просто е спряно. 

" Натрупващите се доказателства за дейностите на Русия разкриват задачите на Кремъл да отхвърля и потиска идентичността, историята и културата на Украйна ", се споделя в изказване на Държавния департамент на Съединени американски щати. " Опустошителните последствия от войната на Путин върху децата на Украйна ще се усещат генерации наред ".

Говорителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Нед Прайс сподели пред кореспонденти, че отчетът " в детайли разказва систематичните, общоправителствени старания на Русия за непрекъснато пренасяне на хиляди украински деца в региони под контрола на съветското държавно управление ".

" В доста случаи Русия настояваше, че евакуира краткотрайно деца от Украйна под прикритието на безвъзмезден летен лагер, единствено с цел да откаже по-късно да върне децата и да прекъсне всевъзможен контакт със фамилиите им ".

Докладът приканва самостоятелен орган да получи достъп до лагерите и Русия неотложно да спре осиновяванията на украински деца. В отчета се споделя, че сътрудниците на Путин са взели участие тясно в интервенцията, изключително Мария Лвова-Белова, президентският комисар по правата на децата. То цитира думите й, че 350 деца са били осиновени от съветски фамилии и че над 1000 чакат осиновяване.

Руското посолство във Вашингтон разяснява разкритията в " Телеграм ":

" Русия приема деца, които бяха принудени да избягат със фамилиите си от обстрела " ; 

" Правим всичко допустимо да държим непълнолетните в фамилиите, а в случаи на неявяване или гибел на родители и близки - да поставим сираци под забраняване ".

Има малко информация за обясненията, дадени на децата по отношение на забавянето на връщането им. Служител в лагера Медвежонок споделил на момче от Украйна, че връщането му е под изискване: децата щели да бъдат върнати единствено в случай че Русия си върне град Изюм. На друго момче е казано, че няма да се върне вкъщи заради неговите " проукраински възгледи ", се споделя в отчета.

На някои родители е казано, че децата им ще бъдат освободени единствено в случай че дойдат физически да ги вземат. Роднини или упълномощени лица нямали право да вземат децата. Пътуването от Украйна до Русия е мъчно и скъпо, а на мъжете на възраст сред 18 и 60 години е неразрешено да напущат страната, което на процедура значи, че единствено майките на децата могат да ги вземат.

" Значителна част от тези фамилии са с ниски приходи и не могат да си разрешат пътуването. Някои фамилии са принудени да продадат движимости и да пътуват през четири страни, с цел да се съберат още веднъж с детето си ", се споделя в отчета.

Според Реймънд дейностите на Русия са в " очевидно нарушаване "  на Четвъртата Женевска спогодба за третирането на цивилни по време на война. По думите му " някои от случаите може да съставляват военнопрестъпление или закононарушение против човечеството ".

Наскоро украинското държавно управление разгласи, че повече от 14 700 украински деца са били депортирани в Русия.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР