Поне 4-5 пъти над официалната бройка са заразените с коронавирус

...
Поне 4-5 пъти над официалната бройка са заразените с коронавирус
Коментари Харесай

Реално по 4 хил. нови болни от COVID на ден у нас, пикът ще е през август

Поне 4-5 пъти над формалната численост са инфектираните с ковид у нас. Това разгласи основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев в петък.

Регистрираните в националния информативен портал нови инфекции за денонощието бяха 842. Според сметките на Кунчев това значи, че действително инфектираните за 24 часа са към 4000. Делът на позитивните проби пък към този момент е над 16%, което също е индикация за надигащата се 6-а вълна.

Истинската картина не се вижда, тъй като персоналните лекари не могат да дават посоки за безвъзмездни проби след анулацията на изключителната епидемиологична конюнктура, обясниха и доцент Кунчев, и проф. Тодор Кантарджиев, който е съветник на столичната община. София първа влезе още веднъж в жълтата зона, от през вчерашния ден и Перник, по този начин дружно с Бургас, Варна и Враца към този момент 5 области са в риск. Засега там маските стават наложителни единствено в болничните заведения.

“Има забележителен дял скрита заболеваемост. Една от дилемите ни е да създадем по този начин, че проучването да е по-достъпно. Апелирам здравната каса също да прояви схващане. Новозаразените са най-малко 4-5 пъти над формалната численост. Виждате какво става във Франция и Гърция. Очаква се в средата и края на август да достигнем оптимални стойности на инфектираните за тази вълна ”, съобщи Кунчев през вчерашния ден по Нова тв.

Мерките да се вземат в този момент, с цел да не се стигне още веднъж до претъпкани лечебни заведения, прикани той.

В болница са настанени 440 души, 37 от тях - в интензивни отделения. Новоприетите за денонощие са 76, от тях 78% са неимунизирани.

7000 българи са си постовили втори бустер за седмица ,отчете пък проф. Кантарджиев. Той също бе безапелационен, че касата още веднъж би трябвало да поема PCR тестванията, с цел да имаме действителната картина.

Подвариантът на омикрон ВА.5 към този момент евентуално господства и у нас, изясни инфекционистът. И подсети, че всички ваксини пазят и при него от тежко протичане. Новата, която чакаме наесен, е особено създадена против омикрон, само че тя няма да се поставя като първа доза, разясни Кантарджиев.

Бебе с затруднения от COVID-19 е било разкарвано сред няколко лечебни заведения в София, описа пък bTV. 7-месечният Андрей вдигнал висока температура и се влошил през нощта на 5 против 6 юли. Майка му викнала кола за спешна помощ, която стартира да обикаля лечебните заведения. Първо били в “Майчин дом ”, след това в Инфекциозна болница, а от ВМА отказали по телефона да одобряват бебето. В педиатрията също не било признато, описа майката Мартина Петкова. От болничното заведение обаче обясниха, че там нямат педиатрични кревати за инфекциозно заболели

В последна сметка бебето било признато в “Пирогов ” в детското поделение, а след това преместено в Инфекциозна болница.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР