Понастоящем НАСА сглобява лунния роувър VIPER с размери на количка

...
Понастоящем НАСА сглобява лунния роувър VIPER с размери на количка
Коментари Харесай

НАСА започна сглобяването на роувъра VIPER, който ще търси лед на Луната

Понастоящем НАСА сглобява лунния роувър VIPER с размери на количка за голф. Роувърът ще се придвижи до тъмните полярни кратери на Луната в търсене на ледени находища, които биха могли да се употребяват от бъдещите астронавти за произвеждане на въздух за дишане и ракетно гориво.

Воден лед на Луната

Първите доказателства за съществуването на вода в кратерите на Луната се появяват още през 90-те години на предишния век. По това време данни от апарата на НАСА Lunar Prospector записват

През 2009 година данните от сондата LCROSS (Lunar Crater Observation and Sensing Satellite) на НАСА дефинитивно потвърдиха тази вест. Американската организация изпрати ракета-носител в кратера Кабео, ситуиран покрай южния полюс на Луната. При удара се образува облак парчета, анализът на който сподели, че те в действителност съдържат водни молекули.

Тези открития бяха доказани от индийската сонда „ Чандраян-1 “ и американския лунен уред Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO). Неотдавна Китай също откри вода на Луната. Сега НАСА има намерение да изследва този лед по-отблизо и даже да вземе проби от него, което ни връща към задачата VIPER (Volatiles Investigating Polar Exploration Rover).

Основната задача на този лунен роувър с размерите на автомобил за голф ще бъде да картографира и характеризира разпределението на водния лед на Южния полюс (да разбере естеството и свойствата му). За тази цел луноходът ще бъде оборудван с най-съвременни научни принадлежности, в това число бормашина за добиване на проби, спектрометри за разбор на химическия им състав и камери за правене на подробни фотоси на лунната среда.

На какъв стадий е сглобяването на устройството?

По-рано тази година инженерите в галактическия център Джонсън на НАСА започнаха да сглобяват шасито на апарата. Два от трите научни инструмента на VIPER също към този момент са интегрирани. През месец юни галактическата организация също по този начин публично позволи на екипа да премине към широкомащабно сглобяване и тестване. Скоро на лунохода ще бъдат инсталирани слънчевите панели, четири петдесетсантиметрови колела и бормашина с дължина един метър.

Управлението на VIPER ще се разграничава от това на транспортните средства на НАСА. На радиосигнала са му нужни от пет до двадесет минути, с цел да се придвижи със скоростта на светлината от Земята до Марс, и единствено няколко секунди, с цел да доближи до Луната. Екипът на задачата ще може да управлява своето транспортно средство по същия метод, както безпилотно транспортно средство – на практика в действително време.

За да работи в ледената и безпросветна среда, луноходът ще се зарежда от батерия, която може да действа до 50 часа. Освен това той ще бъде първият лунен роувър, оборудван с LED фарове. Те ще излъчват светлина със наследник нюанс върху антрацитния пейзаж на Луната.

И най-после, VIPER ще разчита на кацащо оборудване, създадено от Astrobotic, с цел да се приземи на лунната повърхнина. Той ще бъде изстрелян през месец ноември 2024 година благодарение на ракетата Falcon Heavy на SpaceX. Очаква се цялата задача да коства към 500 млн. $.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР