Помощите на изоставените от родителите си деца, биват наследявани от

...
Помощите на изоставените от родителите си деца, биват наследявани от
Коментари Харесай

Родители, изоставили децата си, наследяват социалните им помощи

Помощите на изоставените от родителите си деца, биват наследявани от биологичните родители, които са се отказали от синовете и дъщерите си след раждането им.
За този действителен парадокс оповестиха от Нова телевизия, базирайки се на сигнал от Асоциацията на деца с епилепсия.

След всеки смъртен случай в център за настаняване на деца с увреждания, събираната през годините инвалидна пенсия отива в ръцете на родители, които постоянно не знаят даже дали детето им още е живо.

Наследените по този метод суми доближават стотици хиляди левове. Подобен случай има в Центъра за деца и младежи с увреждания в село Вълково.

Преди по-малко от година, положението на едно от момчетата внезапно се утежнява. Въпреки незабавната лекарска интервенция, 23-годишният Иван издъхва. Социалният служащ в центъра е аставник на всички настанени лица, само че при гибел нейните права се приключват. По закон би трябвало да бъдат открити родителите. Ръководството на центъра ги намира, само че те отхвърлят даже да провеждат погребението на сина си. Задълженията им се поемат от Община Сандански.

След като 23-годишният мъж е заровен от общината, родителите, които са се отказали от него се появяват с искане да наследят банковата сметка на биологичния си наследник. В нея има към 12 000 лв.. Формално, те са пълноправни наследници на тези пари.

Според нормативната уредба при навършване на 16-годишна възраст Иван, който бил с ясна диагноза, почнал да получава инвалидна пенсия. Към нея имало и интеграционни добавки. Настойникът можел да тегли пари за персоналните потребности на момчето, само че единствено в изключителни обстановки и единствено, в случай че съдът разреши.

От Агенцията за обществено подкрепяне обясниха, че съгласно Семейния кодекс родителите остават законни представители на децата си, до момента в който те не бъдат осиновени.

Законът за наследството е в пълномощията на Министерство на правораздаването. От там изясняват, че биха могли да създадат промени само след добре аргументирано предложение и необятно публично разискване. Към момента няма сходни начинания.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР