Помните ли какво си пожелахме в новогодишната нощ при посрещането

...
Помните ли какво си пожелахме в новогодишната нощ при посрещането
Коментари Харесай

Старика подмладява пловдивския спорт

Помните ли какво си пожелахме в новогодишната нощ при посрещането на 2023 година? Да бъде мирна, здрава и … да укроти галопа на цените най-малко на стоките от дребната потребителска кошница.

За жал 2023 година стана още по-размирна. Пандемичният ковид-19 поохлаби хватката, само че продължава да е летална диагноза. А средностатистическият българин към този момент купува единствено най-най-необходимото.

Спортът не може да бъде весталка на този безнравствен свят, не може да бъде опазен от мерзостите му, само че при все че в забележителна степен е зависещ на правила и духовен кодекс. Решава проблемите на успеха и провалянето по допустимо най-етичния метод и съдържа в недрата си неизчерпаеми находища от житейска истина. И нищо друго не може да се мери по многочисленост със спортната публика. Годината мина без внушителните спектакли на олимпийски игри, европейско или международно състезание по футбол, само че оставя следи, които не могат да бъдат изброени – единствено маркирането на някои от тях рисува привлекателно лице, по което се стичат ту щастливи, ту горчиви  сълзи.

1. По средата на годината се случи събитие с извънредно позитивен знак. С решение на Общинския съвет от 29.06.2023 година клубната база на ФК „ Ботев “ носи името „ Спортен комплекс „ Никола Щерев – Старика “. Прекрасната самодейност, подкрепена от проведените последователи и управлението на клуба, е на „ Фондация жълто и черно “, а мотивът е 120-годишнината на патрона. Да напомним кой е Никола Щерев и за какво Старика?

Основополагаща фигура освен в развиването на първия футболен клуб, само че и на Пловдив като водещ състезателен център. Истински енциклопедист - футболист, баскетболист, лекоатлет, плувец, скиор, кънкьор, играч, треньор, рефер, началник. Основател на детско-юношеската школа на „ Ботев “. Въвежда планинската предсезонна подготовка. Заслужил занаятчия на спорта и като  футболист, и като скиор. „ Звезда “ и капитан на тима в звездния момент на 03.10.1929 година, когато в София пловдивчани печелят против „ Левски “ финалния мач на държавното състезание по футбол. Роден е с особена багра: освен косите, веждите и миглите му са светлосламено руси. И още единствено на 20-21 години за всички и за цялостен живот той към този момент е Старика, щом носи белезите на третата възраст. А през септември 1929 година, когато при посещение в Турция „ Ботев “ печели три победи, възхитената от деянията му на терена аудитория го назовава Жълтото момче. Трудно е да бъде премерено какъв брой плодотворна е активността му в продължение на повече от половин век. Просто той, Старика, е първостроител на Пловдив като състезателен Клондайк. И комплексът с неговото име години, десетилетия, ще бъде прощъпалник на спортната ни младост…

Ще напомним и предистория. През февруари 2021 година група общественици и публицисти се обърнахме към Общинския съвет с предложение да прибави към листата на почетните жители на Пловдив знакови треньори, както и да бъдат сложени паметни плочи с имената на Богдан Младенов, шеф на спортното учебно заведение през неговия златоносен интервал, и Никола Щерев – Старика. Но бариерата не се подвигна. Защо?

Списъчният състав на пловдивските почетни жители включва 144 имена. Би трябвало да са с едно по-малко, защото Сийка Келбечева и Сийка Барбулова не са две олимпийски шампионки, това е едно и също лице. Леонид Брежнев, Йосип Броз Тито, Юрий Гагарин, Вселенският патриарх Вартоломей, екзотичният Бен Бела… учени, артисти, музиканти, художници, архитекти, медици, висши военни, писатели и поети. Но преобладаващата група е спортна – 30 имена на олимпийски и международни първенци, спортни педагози, носители на оценки от интернационалните прояви. Само един тандем треньор-състезател – Николай Петров и Стефка Костадинова (висок скок). Но до Стоян Делчев го няма треньора Никола Николов, един от експертите, които радикализираха международната спортна гимнастика. Липсва и Ганчо Карушков – извънреден треньор, темперамент, персона (тежка атлетика). Тук е Цветана Пиронкова, чието върхово достижение е един извоюван полуфинал на Уимбълдън. Непротоколираният отвод на направените през 2021 година оферти бе: Абе, доста спортни екипи станаха почетни жители. Нека да напомним освен на общинските съветници, че Христо Стоичков потегли към зашеметяващата си кариера с евтиния спортен екип на пловдивски фабричен тим и към този момент няколко десетки години е най-известният актуален българин по света.

Едва ли е належащо жълто-черната общественост да бъде убеждавана, че паметна плоча на Никола Щерев – Старика на територията на комплекса с неговото име в този момент към този момент е наложителна. За памет от съвременници и следовници. И в случай че се стигне до подписка за набиране на средства, на драго сърце ще откъсна част от скромната си държавна стипендия.

2. На 17.04.2023 година тимът на „ Ботев “ изигра последния си формален мач в „ кошарата “ и единствено след 12 дни – на 29 април, се завърна на „ колежа “ - не само  напълно актуализирания стадион „ Христо Ботев “, само че и трансфорат в най-хубавото спортно оборудване в България. Водосвет, националния химн, изпълнен от боен духов оркестър, предаване на символичния ключ, супер пиротехника… Пловдив заслужава този изстрадан, дълго чакан празник. Няма ги спектаклите на оня тим от 1967 година, републикански първенец и любим освен на Пловдив, а на цяла футболна България. В Бургас трансфораха китния стадион „ Лазур “ в пасбище на гларуси, ЦСКА приготвя строителството на нещо в действителност съвременно. Нека! А ние, пловдивчани, откакто имаме към този момент новото украшение и с продължаващото обновяване на стадион “Локомотив “ си върнахме правото да мечтаем. Поне това. Защото, където е текло, пак…

3. Като посетител на ЦСКА волейболният тим на „ Марица “ загуби турнирен мач с 3:2 и трансформира в знакова дата 04.02.2023 година Защото от ноември 2015 година насам и след 145 следващи победи пловдивчанки прекъснаха серията, която евентуално е международен връх. Сладкото възмездие не закъсня. На 09.04.2023 година, отново като посетител, „ Марица “, завоюва и втория заключителен плейоф против ЦСКА, отново с 3:0, и взе златните медали за девета поредна републиканска купа. Хегемон! Но, откакто при такава конкуренция нашите девойки не дават на съперничките си нищо в продължение на години, мъчно ще печелят мачове в Шампионска лига.

4. В края на февруари, по този начин, както е облечен с подготвителния екип на „ Ботев “, „ звездата “ на тима Тодор Неделев подписа контракт за прекосяване в „ Лудогорец “. Група последователи, протестно настроени, се събраха пред клубната база в Коматево, с цел да изискат пояснение от управлението. Но се появи Тошко, очевидно обезпокоен, че към този момент като чужденец стъпва в родния си дом. „ Не желаех да вървя, само че по този начин се случиха нещата. “ И заплака. Да, такива са нещата. Просто епизод от професионалния футбол.

5. На четвърти септември изпълнителният шеф на „ Локомотив “ Павел Колев написа думи, прекомерно разнообразни от присъщия за обществените мрежи фалшив. След като обрисува българския футбол с извадка от сонетите на Шекспир, продължава: „ Преди три месеца се завърнах в тази джунгла и, изненадващо за самия мен, открих оазис, в който честността и работната добродетелност са водещи… Благодаря на хората, които ме поканиха в „ Локомотив “, благодаря на всички, които обичат безкористно този клуб… “ И споделя, че дружно с тези, с които работи всеки ден, изпитва „ удоволствие от работата, толкова нехарактерно за българския футбол “. Никой различен с такава позиция в професионалния спорт не е произнасял обществено пояснение в обич. Но малко преди зимната пауза Колев подаде оставка. Изглеждаше, че се удостоверява моряшкото предписание: По-добре е един транспортен съд да излезе в намерено море без капитан, в сравнение с с двама. От средата на декември Христо Крушарски още веднъж пое руля и като едноличен мажоритарен притежател ще води тима във постоянно бурното футболно море. Оставката – зад ръб!

А 66-ят сонет на класика като че ли е преди малко написан за  българската реалност, в която футболът не е нито единственият, нито най-големият виновник. Спестяваме извадки – не са уместно четиво за коледно-новогодишни дни.

6. Стадион „ Локомотив “, осми май, 30-ти кръг от футболния шампионат, домакините играят против „ Левски “. И още в 17-та минута медицински екип с носилка се затича нависоко по стъпалата на естрада „ Бесика “. Зрител е получил инсулт. Докато го снемат надолу, моментната тишина е раздрана от оглушителни овации. Ръкопляска и столичната агитка, настанена по изключение на централната естрада, заради липса на уместно място на реконструиращия се стадион. Докато носилката стигне до колата за спешна помощ, излиза наяве името на потърпевшия. И „ черно-бели “, и „ сини “ заедно скандират „ Здрав-ко, Здрав-ко, Здрав-ко “!

С похвалното единодушие – дотук. В 59-та минута Джовани „ намокри “ мрежата на Пламен Андреев, защитавана „ суха “ цели 914 минути. Оказа се единствен гол в интерес на „ Локомотив “. Младо момче е Пламен, има време да брои изначало. В края на второто полувреме стигна до 31.

7. Какво ли не се изприказва около октомврийско-ноемврийските избори за локална власт. Не е времето и мястото за просрочен политически разбор. Прилича му на спортния Пловдив кмет като изкусния занаятчия на бойното таекуондо Костадин Димитров и началник на Общинския съвет – именитият футболен рефер Атанас Узунов. Мандат – маратон. Успех!

Нейко ДАМЯНОВ
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР