Ползването на чадъри и шезлонги не трябва да се обвързва

...
Ползването на чадъри и шезлонги не трябва да се обвързва
Коментари Харесай

Чадърите и шезлонгите не са обвързани с други плажни услуги, напомниха от министерството на туризма

Ползването на чадъри и шезлонги не би трябвало да се обвързва с други плажни услуги. Това оповестиха от министерството на туризма, като прецизираха, че ще наблюдават прецизно за осъществяването на тази заповед, а при установени нарушавания ще се постановат наказания.
През Лято 2020 концесионерите и наемателите на морските плажове са задължени да отдават чадъри и шезлонги на цени, по-ниски най-малко с 50 на 100 от цените за сезон 2019 година или от оптималните по съответния контракт. Това е постановено със закон (§ 23, алинея 1, от Преходните и заключителни разпореждания на Закона за изменение и допълнение на Закона за здравето).
Задължение на стопаните на плажа е да съблюдават прецизно оповестените към този момент за летен сезон 2020 година цени на чадъри и шезлонги на всеки плаж. Обвързването на използването на чадъри и шезлонги с други предоставяни услуги е неприемливо и ще се следи прецизно през целия сезон. Ще се ревизира на място и разполагането на принадлежности за спомагателна комерсиална повърхност към заведенията за бързо обслужване и посредством замервания с геодезически мониторинг според към този момент утвърдените от министъра на туризма схеми за разполагане. При противоречие сред законовите условия и утвърдените дейности и след определяне на осъществени нарушавания ще бъде ангажирана отговорността на нарушителите.
В случай че има нарушение на законите за отбрана на потребителите и предписанията за съблюдаване на противоепидемични ограничения, длъжностните лица от Министерството на туризма ще сезират неотложно и виновните контролни органи- надлежно Комисията за отбрана на потребителите и Министерството на здравеопазването.
Следва да се прави ясно разграничаване сред плажни такъми и спомагателна комерсиална повърхност, защото плажните такъми се употребяват от посетителите, а спомагателната комерсиална повърхност към заведенията - от концесионерите за обслужване на комерсиалните обекти. Във връзка с спомагателната комерсиална повърхност още веднъж съгласно измененията на Закона за здравето единствено за летен сезон 2020 година концесионерите и наемателите могат да разположат на територията на морските плажове до 4% спомагателна комерсиална повърхност към обектите за бързо обслужване. Това е направено от законодателя, с цел да се обезпечи разполагане на пособията за консумация на по-голямо разстояние, и по този начин да се спазят противоепидемичните ограничения и да се обезпечи сигурност за живота и здравето на посетителите. Те дават отговор освен за разполагането им на задоволително разстояние, само че и за постоянното им разчистване и дезинфекциране.
В умозаключение Министерството на туризма припомня, че Законът за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) разграничава какво съставляват плажни такъми и какво е спомагателна комерсиална повърхност към заведенията за бързо обслужване (част от площта на морския плаж към обекти за бързо хранене, на която се позволява разполагане на преместваеми сцени с тенти, чадъри, шатри и други слънцезащитни устройства с маси и столове за консумация). Министерството на туризма приканва жителите да алармират способените институции на оповестените имейли и телефони.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР