Поляците ще избират в неделя президент, на вот с неясен

...
Поляците ще избират в неделя президент, на вот с неясен
Коментари Харесай

Ключови президентски избори в Полша под погледите на ЕС и Вашингтон

Поляците ще избират в неделя президент, на избор с неразбираем още излаз, просрочен поради пандемията и решителен за бъдещето на консервативното националистическо държавно управление.

Досегашният държавен глава Анджей Дуда, който се бори за втори мандат, посети тази седмица Вашингтон, където чу насърчителни думи от президента Доналд Тръмп и бе поздравен за свършената " фантастична работа " в страната си.

С оглед дясната ориентировка на партията му " Право и правдивост " (ПиС) Дуда е считан от Тръмп за значим европейски съдружник. И визитата на полския водач в Белия дом бе първото посещаване на задграничен началник в Съединени американски щати от началото на пандемията.

Европейските сътрудници обаче нееднократно са подлагали на критика промените на популисткото държавно управление в Полша, по-специално в правосъдната система, потвърждавайки, че те разяждат демокрацията едвам три десетилетия след рухването на комунизма.

Според последните анкети Дуда елементарно ще завоюва първия тур в неделя, само че възможностите му за втория, на 12 юли, са единствено 50 на 100 - тогава негов противник вероятно ще е либералът Рафал Тшасковски, кмет на Варшава.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР